30 mrt 2021 Bonden akkoord met tijdelijke verlichting cao-verplichtingen

Goed nieuws: de ANKO heeft met vakbonden FNV Mooi en CNV Vakmensen afspraken kunnen maken over de mogelijkheid om van mei tot en met augustus af te wijken van de cao om zo werkgevers wat lucht te geven tijdens deze coronacrisis. De ANKO had hiervoor gepleit en we zijn blij dat de bonden met werkgevers willen meedenken. Het betreft het opnemen van vakantiedagen en het uitbetalen van vakantiegeld.

Bonden akkoord met tijdelijke verlichting cao-verplichtingen

De mogelijkheid om van de cao af te wijken is tijdelijk en op basis van vrijwilligheid. Je medewerkers moeten dus wel eerst akkoord gaan. Het gaat om de volgende twee artikelen:

Artikel 5.1. sub b: uitbetaling vakantiegeld
In dit artikel staat dat het vakantiegeld in de maand mei in één keer uitbetaald moet worden. Hiervan mag nu afgeweken worden. Werkgevers mogen afspreken dat het vakantiegeld in twee gelijke termijnen betaald wordt. De eerste termijn wordt dan in de maand mei betaald en de tweede termijn mag in juni of juli betaald worden. Door deze gespreide betaling, spreid je ook de betaling van de belastingen over dit bedrag!

Artikel 7.2 sub a: opnemen van drie aaneengesloten weken vakantie
Werkgevers mogen met werknemers afspreken dat zij geen aanspraak maken op drie aaneengesloten weken vakantie in de periode van mei tot en met augustus 2021. De opbouw van vakantiedagen verandert niet, maar het is dus wel mogelijk af te spreken dat werknemers de vakantiedagen meer gespreid opnemen, in plaats van drie weken achter elkaar.

Leg je afspraken vast!
We raden je aan om – als je werknemer akkoord gaat met deze afwijking(en) – dit vast te leggen. Hiervoor kun je deze voorbeeldbrief en -overeenkomsten gebruiken.