14 apr 2021 Vakantieplanning zonder drama

Het plannen van vakanties kan soms gedoe opleveren in een team. Het is vaak onmogelijk om iedereen zijn zin te geven en dus ingewikkeld om iedereen tevreden te stellen. De ANKO geeft je zes opties om te zorgen dat het geen drama wordt:

Vakantieplanning zonder drama
  1. Ga met elkaar om tafel om in goed overleg tot een vakantieplanning komen. Zorg ervoor dat je de discussie in goede banen leidt.
  2. Laat je team weten wanneer jij op vakantie gaat en laat hen zelf met een voorstel komen hoe zij hun vakanties daar omheen willen plannen. Daarbij kun jij de voorwaarden aangeven, bijvoorbeeld dat er minimaal twee medewerkers of een medewerker en een leerling aanwezig dienen te zijn. Ook kun je aangeven hoeveel overlap er in de vakantieweken er mag zijn.
  3. Spreek af dat iedereen vóór een bepaalde datum zijn vakantiewensen aangeeft, liefst in onderling overleg. Stel eventueel als voorwaarde dat als twee medewerkers tegelijk willen, er één week overlap mag zijn, etc. Degenen die dat hebben gedaan, krijgen voorrang en goedkeuring als dit kan. Medewerkers die pas na de deadline data hebben doorgegeven, krijgen pas goedkeuring nadat is gekeken of het kan. Als dat niet zo is moeten zij zich aanpassen aan de anderen.
  4. Als je er echt niet meer uit komt kun je loten wie welke weken vrij kan zijn.
  5. Je kunt ook de ene medewerker dit jaar de eerste keus geven en een andere medewerker toezeggen dat die volgend jaar de eerste keus krijgt.
  6. Ga allemaal tegelijk op vakantie en sluit de salon in die periode.
En vergeet niet dat je dit jaar in overleg mag afwijken van de cao >

Gerelateerde producten

Bekijken Vakantiedagen en -berekening Bekijken
Bekijken Vakantiedagenkaart Bekijken