6 mei 2021 Zwangerschap en corona

Als jij of een van je medewerkers zwanger is, is het begrijpelijk dat er wellicht extra zorgen zijn over corona. Het RIVM geeft aan dat er geen reden is voor extra ongerustheid, maar heeft wel een advies voor vrouwen die 28 weken of langer zwanger zijn.

Zwangerschap en corona

Volgens het RIVM lijken de gevolgen van Corona bij een gezonde, zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van andere luchtweginfecties. Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis terecht te komen. Het gaat hierbij om kleine aantallen. Voor zwangeren die tot een risicogroep behoren is de kans op een ernstiger verloop van Corona groter.

Een gezonde zwangere kan in principe gewoon blijven werken. Het advies is om het hygiëneprotocol strikt te volgen. Bij een zwangere uit de risicogroep wordt geadviseerd om samen met de bedrijfsarts of behandelend arts naar de individuele situatie te kijken.

vervangende werkzaamheden

Tot 28 weken zwangerschap kan er gewoon gewerkt worden. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen die geen 1,5 meter afstand kunnen houden tot anderen, zoals in de kappersbranche, om na 28 weken zwangerschap vervangende werkzaamheden te doen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken plannen, afrekenen, schoonmaken of administratieve werkzaamheden. Overleg ook met de bedrijfsarts wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over corona en zwangerschap vind je op de website van het RIVM.