22 jan 2021 Aanpassingen maatregelen op een rij

Gisteren zijn de steunmaatregelen bekend gemaakt, maar helaas geen directe verlichting voor de kappersbranche. We hebben de aanpassingen van de maatregelen op een rij gezet:

  • De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80% naar 85% van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft 10%. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.
  • We hebben helaas niets gehoord over over compensatie met terugwerkende kracht voor de ondernemers die in het vierde kwartaal van 2020 buiten de boot zijn gevallen. De omzetgrens voor het eerste kwartaal 2021 blijft 20%. 
 
 
  • De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van €90.000 naar €330.000 voor het MKB en €400.000 voor het niet-MKB. Het minimale bedrag aan vaste lasten is verlaagd van €3.000,- naar €2.000,- en het minimale subsidiebedrag gaat omhoog van €750,- naar  €1.500,-.
  • Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. De grens van omzetverlies blijft echter 30%. We hebben helaas niets gehoord over  compensatie met terugwerkende kracht voor de ondernemers die in het vierde kwartaal van 2020 buiten de boot zijn gevallen.
 
 
  • De TOZO-uitkering wordt niet verhoogd.
  • Helaas is er niets gezegd over het afschaffen of gestaffeld maken van de partnertoets. Per 1 april gaat de verlengde TOZO in. In deze zogenoemde vierde verlenging zou sprake zijn van een vermogenstoets. Het kabinet ziet echter af van de invoering daarvan.
 
  
  • Het kabinet wil geen maatwerkregelingen invoeren en dat is erg zuur voor de kappersbranche. Juist onze branche die voor de tweede keer gesloten is, over december geen steun krijgt én de belangrijkste maand qua omzet mist, was een maatwerkpakket meer dan terecht geweest. Voor ondernemers die tussen de wal en het schip vallen, zou de TONK-regeling soelaas kunnen bieden. Het is nog onbekend hoe dit er exact uit gaat zien. Deze regeling wordt door gemeenten uitgevoerd en het plan is om de loketten per 1 maart open te hebben.
 
Volgende week worden in de Kamer de bovengenoemde plannen besproken. We gaan dan ook keihard door met onze lobby en met acties om onze problemen nóg meer onder de aandacht te brengen.

Downloads

NOW regeling 3.0 (18-2-'21)

669 KB
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

530 KB