29 sep 2023 ANKO analyseert kabinetsplannen 2024

Vorig week presenteerde het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag de plannen voor 2024. De ANKO dook erin en bekeek wat relevant is voor de kappers van Nederland. Speciaal voor leden maakten we een uitgebreide analyse. Benieuwd naar de highlights? Je leest ze hieronder!

ANKO analyseert kabinetsplannen 2024
  • Regeldruk: door de val van het kabinet laat een concreet programma om regeldruk te verminderen op zich wachten. De ANKO heeft wel goede hoop dat een nieuw kabinet aan de slag gaat met het recente onderzoeksrapport waaraan wij intensief meewerkte. We doen er alles aan op dat straks opgenomen te krijgen in het nieuwe regeerakkoord.
  • BTW: Goed nieuws is dat het lage btw-tarief in ieder geval in 2024 blijft bestaan. Maar de ANKO blijft extra alert op dit punt omdat demissionair staatssecretaris Van Rij de discussie hierover wel opnieuw heeft aangezwengeld met een stevige onderbouwing.
  • Minimumloon: Het minimumloon gaat opnieuw omhoog per 1 januari. Het betreft niet alleen de al eerder geplande verhoging en de jaarlijkse inflatiecorrectie, maar ook een door de Tweede Kamer gewenste extra verhoging van 1,7%. Het definitieve stijgingspercentage wordt in oktober bekend. De ANKO blijft lobbyen voor compensatie van deze kostenstijgingen voor werkgevers.
  • Subsidieregeling Praktijkleren: Het staat nog niet vast hoe deze regeling er in 2024 uit gaat zien, maar de ANKO heeft goede hoop dat deze nog dit jaar met vijf jaar wordt verlengd. Verhoging van het subsidiebedrag lijkt er niet in te zitten.
  • Transitievergoeding: Als een ondernemer wegens ziekte zijn of haar bedrijf beëindigt, krijgt deze definitief geen vergoeding voor de gemaakte transitievergoedingen voor medewerkers. Die vergoeding is er (onder voorwaarden) wel bij pensionering en overlijden.

In de uitgebreide analyse lees je meer over hoe de kabinetsplannen uitpakken voor kappers en bijvoorbeeld de wijzigingen op het gebeid van de mkb-vrijstelling en bedrijfsopvolgingsregeling.