28 jan 2021 ANKO in actie bij de Tweede Kamer!

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het extra steunpakket dat vorige week is aangekondigd. Zoals jullie weten rammelen we al weken aan alle deuren en laten we overal onze boodschap horen: kappers hebben NU hulp nodig! We grepen het moment vlak voor het debat aan om bij Kamerleden, in aanvulling op al onze input van de afgelopen weken, nogmaals – op heel persoonlijke wijze - onze noodkreet ‘NU financiële steun’ te laten horen.

Lege kappersstoel
Met dank aan Haagse kapper Ap Israël en Café Leopold kregen we een mooie plek recht tegenover de ingang van de Tweede Kamer. Hier hebben we een lege kappersstoel neergezet. Die lege stoel staat symbool voor de schrijnende situatie waarin veel kappers zich bevinden. De Tweede Kamerleden (mkb-woordvoerders, fractievoorzitters en SZW-woordvoerders in het bijzonder), zijn deze week uitgenodigd om vlak voor het debat van vandaag in onze stoel plaats te nemen. En dat deden ze vanochtend volop. Eenmaal in de stoel, keken ze niet naar zichzelf in een spiegel, maar naar de vele filmpjes van wanhopige kappers. Dat maakte zichtbaar indruk en zette onze boodschap nog eens extra kracht bij!


Tweede Kamerlid Gijs van Dijk in de stoel

Tweede Kamerlid Corrie van Brenk 

'Zorgt u voor een reddingsboei?'
De Kamerleden hebben al meerdere brieven van ons ontvangen, maar ANKO-voorzitter Maurice Crusio legde de Kamerleden (waarbij bijna alle partijen waren vertegenwoordigd) nogmaals uit wat er aan de hand in onze branche en waarom er NU acute hulp nodig is. Onze boodschap: “Kappers gaan kapot, tenzij u zorgt voor een reddingsboei!” De Kamerleden vertrokken naar het debat met ons pamflet onder de arm en daaraan vastgemaakt – heel symbolisch – een reddingsboei.

Tweede Kamerlid Erik Ziengs en ANKO-voorzitter Maurice Crusio in gesprek

Onze actie trok ook de belangstelling van de pers. Zowel Maurice Crusio als de aanwezige Kamerleden werden geïnterviewd door de NOS, ANP, Radio 1, RTL Nieuws en Hart van Nederland.


Hart van Nederland in gesprek met Erik Ziengs

De strijd is nog niet gestreden!
De Kamerleden gingen vervolgens in debat over de het nieuwe steunpakket. Uiteraard hebben we dit debat nauwlettend gevolgd en onze boodschap is zeker aangekomen! Tijdens het debat was er bij vrijwel alle politieke partijen volop aandacht voor de situatie in de kappersbranche en zijn er vele vragen gesteld over kappers. Inmiddels zijn er ook al diverse moties voor aanpassingen in het steunpakket ingediend die de situatie van de kappers zouden kunnen verbeteren als ze worden overgenomen. Kortom: de strijd is nog niet gestreden en we hopen dat de vragen en moties gaan leiden tot aanpassingen in het voorgestelde steunpakket. Dinsdag 2 februari wordt er gestemd over het steunpakket en de ingediende moties en tot die tijd zullen wij waar mogelijk van ons laten horen. Uiteraard houden we jullie hierover op de hoogte.