18 apr 2019 ANKO in gesprek met Breda en Arnhem over vestigingsbeleid

De ANKO wil gelijke regels voor alle soorten kappers; in dorpen en steden, met of zonder personeel, kleine en grote salons. Gemeenten moeten zorgen voor goed en eerlijk beleid, maar helaas zijn ze hier maar zelden actief mee bezig. In zowel Arnhem als Breda is onlangs een groep actieve kappers samen met de ANKO hierover in gesprek gegaan met de gemeente.

ANKO in gesprek met Breda en Arnhem over vestigingsbeleid

In grote steden is het aanbod winkelsalons naar verhouding veel groter dan in kleinere steden en dorpen. Omdat de problematiek overal anders is, passen we onze aanpak per gemeente aan.

Probleemstraten in Breda

In Breda wil de gemeente de vestigingsregels voor kapsalons in woonwijken niet aanpassen. We zijn daarom met de gemeente in overleg gegaan om de mogelijk verdere opkomst van salons die het niet zo nauw nemen met de wet aan banden te leggen. De gemeente overweegt in probleemstraten een vergunningenbeleid in te voeren dat ook geldt voor kapsalons. Dit betekent dat de gemeente vooraf controles kan uitoefenen op de achtergrond van de aanvrager. De ANKO is  gevraagd mee te denken over de opzet van een dergelijke regeling.

Mogelijk wijkverbod in Arnhem

In Arnhem zijn er stadsdelen in en om het centrum waar wel érg veel kapsalons zijn. Dat is niet goed voor de aantrekkelijkheid van de wijk en uiteraard ook niet voor de winstgevendheid van de salons zelf. Vanuit ANKO begeleiden wij de gemeente bij een mogelijk wijkverbod op verdere groei van salons.

Ook zijn er in Arnhem veel verschillende bestemmingsplannen, waarin soms ook de vestigingsregels verschillen. Die regels zijn vaak ook nog vaag geformuleerd en daarmee lastig handhaafbaar. De ANKO gaat een voorstel doen om te komen tot één goed en eerlijk vestigingsbeleid voor kapsalons.