18 okt 2019 ANKO in gesprek met ministers over bestrijding criminaliteit

Afgelopen dinsdag was ANKO-directeur Wijnand van Unen aanwezig bij het Ondernemersdiner van minister Grapperhaus van Justitie en minister Dekker van Rechtsbescherming. Het diner stond in het teken van de gezamenlijke strijd tegen ondermijnende criminaliteit. De ANKO hecht grote waarde aan een eerlijke, veilige en gezonde kappersbranche en denkt daarom graag met de overheid en andere partijen mee over bestrijding van criminaliteit.

ANKO in gesprek met ministers over bestrijding criminaliteit

Tijdens het diner hebben de aanwezige ondernemersorganisaties de bewindslieden een notitie aangeboden met suggesties hoe het beter kan. Ook de ANKO heeft deze notitie ondertekend en we stellen graag onze kennis beschikbaar om de overheid te helpen bij het bestrijden van criminaliteit.

Suggestie criminele kappersbranche ontkracht

De afgelopen jaren is in de media meermaals gesuggereerd dat kapsalons vaker dan andere branches betrokken zouden zijn bij illegale praktijken. Maar recent onderzoek wijst uit dat dat niet het geval is. De ANKO is blij met deze conclusie, maar niet verrast. Want als branchevereniging weten we als geen ander dat de meeste ondernemers in onze branche gepassioneerde vakmensen, die gedreven worden door kwaliteit en creativiteit. Natuurlijk zijn er – net als in iedere branche – rotte appels in de kappersbranche, maar het onderzoek laat zien dat dat er niet meer zijn dan in andere branches. Uiteraard vindt de ANKO wel dat de malafide ondernemers die er wel zijn, hard aangepakt moeten worden.

ANKO doet meer

Het genoemde onderzoek is uitgevoerd door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. Bij het onderzoek zijn niet alleen de ANKO, maar ook o.a. ondernemersorganisatie VNO-NCW, gemeenten, politie en belastingdienst betrokken. De ANKO heeft haar medewerking verleend omdat een eerlijke en gezonde branche in het belang is van iedereen die daarin werkzaam is. De ANKO is daarnaast ook lid van de Commissie Criminaliteitsbeheersing van VNO NCW en MKB-Nederland en ondersteunen we daar waar gewenst gemeenten bij het verbeteren van regelgeving die mee kan helpen ondermijning in onze branche te verminderen.