15 mrt 2023 ANKO komt op voor huurders

Als jouw salon in een huurpand zit, kan het goed zijn dat je je rot geschrokken bent van de huurverhoging van dit jaar. Dat heeft alles te maken met het inflatiecijfer en de automatische koppeling van de huur daaraan, zoals dat in veel huurcontracten standaard is. Doordat de inflatie uitzonderlijk hoog is, zijn de huurverhogingen dat ook. Maar helemaal eerlijk is dit niet!

ANKO komt op voor huurders

Het hoge inflatiecijfer wordt namelijk grotendeels veroorzaakt door de hoge energieprijzen, maar die komen meestal niet voor rekening van de verhuurder, maar van de huurder. Het zou dus eerlijker zijn om te werken met een zgn. ‘kerninflatiecijfer’. MKB-Nederland pleit hier – mede namens de ANKO – al maanden voor.

Maar feitelijk staan verhuurders in hun recht: in de meeste huurcontracten (vaak gebaseerd op het zogenaamde ROZ-model) staat zwart op wit dat zij de huurverhoging mogen baseren op de inflatie. Toch zijn  MKB-Nederland, het Ministerie van EZK en vertegenwoordigers van de retail en horeca in  gesprek met de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) die de vastgoedbezitters vertegenwoordigen. Hoewel dit gesprek natuurlijk nogal laat tot stand is gekomen, hoopt de ANKO toch dat de verhuurders coulance zullen tonen, zodat de pijn voor ondernemers enigszins verzacht wordt. Ook hopen we dat het inflatie-artikel in de standaard huurcontracten aangepast gaat worden naar de ‘kern’-inflatie.

Eind vorig jaar verstuurden we een speciale nieuwsbrief huurverhoging.
Nog eens nalezen? Je vindt ‘m hier >