2 apr 2020 ANKO lanceert campagne: Kappers zijn dicht

Dicht zijn is geen keuze, dicht zijn is verplicht. En dit geldt voor álle kappers. Of je nu met of zonder personeel werkt, in een bedrijfspand, ambulant of aan huis: kappers mogen hun vak nu niet uitoefenen.

ANKO lanceert campagne: Kappers zijn dicht

Om deze oproep kracht bij te zetten en kappers te helpen in hun communicatie naar klanten, starten we een campagne die alle kappers kunnen delen.

Spread the word!
Je kunt de campagne vinden en delen via onze Facebook pagina en via Instagram. Je kunt het ook downloaden via het ANKO Corona Steunpunt.

Wat doet de ANKO?

Iedereen bij de ANKO is keihard aan het werk om de kappersbranche zo goed mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijden. Én om ervoor te zorgen dat ondernemers nú geholpen worden met de maatregelen die ze zo hard nodig hebben.

  • We staan onze leden bij met raad en daad. In twee weken tijd kregen we meer dan 16.000 telefoontjes en talloze mailtjes en het blijft druk. We doen er alles aan om iedereen te helpen en het liefst persoonlijk te woord te staan!
  • Ook worden we veelvuldig benaderd door niet-leden. In deze barre tijden weten de kappers dé belangenorganisatie voor de kappersbranche massaal te vinden en sluiten ze zich bij ons aan. Dat is goed nieuws, want samen staan we écht sterker en kunnen we veel meer bereiken! We bedanken jullie hartelijk voor alle steun.
  • We zorgen dagelijks voor de laatste informatie en actuele Q&A’s, checklists en uitgebreide informatie over alle steun- en noodmaatregelen. Je vindt de laatste informatie en documenten op onze speciale website ANKO Corona Steunpunt.
  • We zijn voortdurend in contact met de overheid (politiek en ambtelijk), instanties, onze koepels en collega-branches om de kappersbelangen optimaal te behartigen.

Waar knokken we voor?
  • We willen dat de kappersbranche maximaal, laagdrempelig en vooral snel gecompenseerd wordt voor de verloren inkomsten.
  • We blijven vragen om uitstel, afstel en maximale coulance van de overheid, gemeenten, leveranciers van kappersproducten, financiële instellingen en andere partijen zoals verhuurders.
  • We knokken om ervoor te zorgen dat de TOGS-regeling (voorheen Noodloket) óók gaat gelden voor  ondernemers met een bedrijfspand op eigen terrein.
  • We overleggen met dossierhouders/experts en de overheid over de mogelijkheden om de sluiting van salons zo kort mogelijk te houden: wat moet er allemaal geregeld zijn om zo snel mogelijk veilig open te kunnen?
  • We overleggen met alle spelers in de kappersbranche en externe experts (waaronder de overheid) over wat we nú al kunnen doen ter voorbereiding op de heropening van kappers, zodat we er straks klaar voor zijn en ondernemers gericht kunnen helpen.
  • Waar we samen kunnen knokken voor kleine ondernemers bundelen we de krachten. We staan dagelijks in contact met onze collega branches in het winkelambacht, in de detailhandel, in de uiterlijke verzorging en met koepels als MKB Nederland en Detailhandel Nederland.


Subsidie Praktijkleren

Ondanks dat werkgevers vanwege de gedwongen sluiting door de Corona-crisis hun bbl-ers niet kunnen begeleiden op de werkplek heeft de minister van OCW op ons verzoek via MKB Nederland aangegeven dat bij een gedwongen sluiting de weken tot en met 28 april 2020 niet in mindering worden gebracht op de subsidie praktijkleren. Wanneer de verplichte sluiting van kapsalons langer duurt dan 28 april, zal in overleg met de subsidie-uitvoerder RVO bekeken worden wat nodig is om de subsidie in 2020 niet af te toppen op de nominale duur. Tevens lobbyen we door om de subsidie in 2020 eerder uitgekeerd te krijgen of wellicht te zorgen voor een voorschot.

Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid: nu aan te vragen!

Vanaf 1 april 2020 kun je compensatie aanvragen van de transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid. De compensatie geldt voor gevallen vanaf 1 juli 2015, de datum dat de overheid de transitievergoeding invoerde. Hier vind je meer informatie.

LET OP: bedrijven die aanbieden om de steunmaatregelen voor je aan te vragen

We krijgen van kappers het signaal dat ze benaderd worden door bedrijven die de aanvraag voor steun- of noodmaatregelen voor hen willen verzorgen. Wees hier voorzichtig mee! De regelingen zijn vrij eenvoudig aan te vragen en de bedrijven die aanbieden je te helpen, stellen je dezelfde vragen als de overheid of de gemeente. Maar je betaalt zo'n bedrijf wel een percentage van de vergoeding die je uiteindelijk krijgt. En dat geld heb je ongetwijfeld zelf hard nodig!
Hulp nodig bij de aanvragen? Neem dan contact op met het ANKO Corona Steunpunt.

Checklist Kosten

Om je verder te helpen, nu je nog langer je onderneming gesloten moet houden, hebben we ter ondersteuning een Checklist Kosten voor je gemaakt. Hierin vind je allerlei tips over wat je kunt doen om je kosten terug te brengen, maar ook diverse andere tips. Dit document wordt voortdurend geactualiseerd en aanvullingen zijn welkom.

Bekijk ook onze handige downloads:

 
Informatie of praktische hulp nodig? Ga naar het ANKO Corona Steunpunt