26 okt 2020 ANKO lobby draait op volle toeren: houd de kappersbranche open!

Zoals jullie weten knokt de ANKO sinds de start van de coronacrisis keihard om de branche gezond, veilig en verantwoord open te laten zijn en blijven. We doen er alles aan om kappers en haarwerkspecialisten zo goed mogelijk te ondersteunen in het naleven van de maatregelen (o.a. met praktische informatie, tools, filmpjes etc.).

ANKO lobby draait op volle toeren: houd de kappersbranche open!

Helaas blijven de landelijke cijfers nog steeds sterk oplopen en neemt de vrees voor nieuwe maatregelen en zelfs een lockdown toe. De ANKO zet alles op alles om de sluiting van de kappersbranche en haarwerkers te voorkomen en dat doen we door onze stem en onderbouwde boodschap in de afgelopen weken én in het afgelopen weekend in Haagse overlegorganen en bij beslissers en beïnvloeders te laten horen.
 
Onze boodschap: we zien geen reden om de kappersbranche te sluiten. Sinds de heropening van de branche op 11 mei werkt de kappersbranche volgens zeer strikte regels. Zo wordt er alleen nog maar op afspraak gewerkt, worden klanten geregistreerd voor bron- en contactonderzoek, worden er voorafgaand aan het bezoek gezondheidsvragen gesteld en gelden er zeer strikte hygiëne regels.
 
Uit onze eigen onderzoeken blijkt dat bijna 100% van de ANKO-leden op de hoogte is van het hygiëneprotocol geldt voor de branche en dat ze zich daar ook aan houden. 44% neemt zelfs nog extra maatregelen. Kappers lijken geen grote verspreiders te zijn van het virus. Er zijn ons geen gevallen bekend waar een kapper of een salon de bron was van een grote besmetting. Uit eigen onderzoek onder de ANKO-leden t.o.v. landelijke aantallen, lijken de besmettingen in deze groep mee te vallen.
 
Tijdens de 7 weken sluiting in het voorjaar is 80% van onze leden benaderd door consumenten om toch geknipt of gekleurd te worden. De verleiding voor kappers in financiële nood om toch te knippen is dan groot. Wij willen de branche open houden zodat we het werk van kappers kunnen reguleren, monitoren en vooral: veilig & gezond houden, voor kapper én klant.
 
Onze roep is dan ook: houd met elkaar de kappersbranche veilig en gezond open: samen laten we zien dat we deze grote verantwoordelijkheid nog steeds heel goed aan kunnen!
 
Wil je weten wat de ANKO nog meer doet tijdens deze coronacrisis? Lees ons lobby-overzicht.
Wil je weten wat jij moet doen en weten om gezond en veilig open te blijven? Je leest het hier.