4 jul 2024 ANKO Nieuwe Stijl gaat er komen

Het is je vast niet ontgaan dat de ANKO de afgelopen maanden bezig is met het bepalen van een nieuwe koers voor de toekomst. Dit is noodzakelijk om de vereniging ook in de toekomst wendbaar en financieel gezond te houden. Daarom heeft het bestuur een plan opgesteld en dit plan getoetst bij leden. Op 24 juni heeft de ANKO Ledenraad op dit plan akkoord gegeven. Hieronder lees je wat dat plan in het kort omvat.

ANKO Nieuwe Stijl gaat er komen

Waarom?

Het aantal ANKO-leden daalt en dus zijn er minder inkomsten. En dat terwijl de kosten voor o.a. personeel, huisvesting en commissies hoog zijn. Daardoor teert de ANKO in op haar eigen vermogen, wat niet vol te houden is.

Het plan: anders, met behoud van kwaliteit

Het bestuur heeft, met de hulp van externe experts, een plan gemaakt om dit probleem op te lossen. Daarbij zijn keuzes gemaakt; de ANKO is en blijft dé vereniging voor ondernemende kapper, maar de primaire focus komt op werkgeverschap te liggen. We blijven ons bezig houden met ondernemerschap, onderwijs, vakmanschap en imago. Dat gebeurt op een andere manier, maar met de vertrouwde kwaliteit. We blijven onderzoek doen en data verzamelen en we gaan specifieke dienstverlening ontwikkelen voor zzp’ers.

Advies en informatie

Als ANKO-lid kun je nog altijd gebruik maken van de expertise van de ANKO Ledenservice. In de eerste lijn beantwoorden we feitelijke vragen, bijvoorbeeld over de cao. In de tweede lijn interpreteert een jurist de vragen en geeft advies. Voor vragen over ondernemerschap gaan we je doorverwijzen naar specialisten, die je tegen betaling verder kunnen helpen. Daarnaast zal de ANKO meer het land in gaan met ledenbezoeken en bijeenkomsten.
De ANKO lanceert in 2025 een nieuw online platform, waarop kennis en informatie makkelijk vindbaar is en je ook vragen kunt stellen aan zowel de ANKO als collega-leden. Nog meer verdieping bieden we met trainingen van vertrouwde preffered suppliers.

Jouw belangen goed behartigd

De ANKO blijft dé belangenbehartiger van de kappersbranche! Zaken als cao, pensioen en de toekomst van de branche blijven prioriteit en dat geldt ook voor de strijd tegen de hoge regeldruk, het verbeteren van het level playing field en het behoud van het lage btw-tarief. Bij onderwerpen die ook voor andere mkb’ers belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld het minimum loon, werken we nog meer samen met MKB-Nederland en andere branches.

Wat moet er nog gebeuren?

Deze zomer werken we aan nieuwe statuten en een nieuw contributiestelsel. Ook wordt de invulling van de werkorganisatie onder de loep genomen. En we ontwikkelen een duidelijk aanbod voor elk type lid, zodat jij precies weet wat de ANKO voor jou kan betekenen. In november neemt de Ledenraad hierover de definitieve besluiten en daarmee is de ANKO Nieuwe Stijl per 2025 een feit.

Kijk hier de presentatie terug van de ANKO Nieuwe Stijl >

Klik op de afbeelding hieronder om 'm te vergroten.