31 mei 2023 ANKO verontwaardigd over miljoenen-kostende regeldruk
Bedrijven met en zonder personeel waren in 2022 structureel 196 miljoen euro meer kwijt aan regeldruk. Dat staat in het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). De Telegraaf schreef er dit artikel over. Het zijn cijfers waar zowel de ANKO als MKB-Nederland zich boos over maakt. Het is ook de reden dat de ANKO zich meer dan ooit vastbijt in dit onderwerp.
Regeldruk wordt gevormd door zowel de kosten die wet- en regelgeving met zich meebrengt voor ondernemers, als de tijd die zij moeten besteden aan het voldoen aan de regels. Regels zijn nodig voor een goed draaiende samenleving – vindt ook de ANKO - maar heel veel regels zijn te kostbaar, te veelomvattend en te omslachtig voor kleine ondernemers. Er zijn zelfs regels die als zinloos bestempeld kunnen worden. Bij een op de zes wetsvoorstellen met nieuwe regelgeving gaf het ATR afgelopen jaar zelfs het advies om die niet in te dienen.
Concrete doelstellingen
De ANKO en MKB-Nederland strijden al langer tegen de hoge regeldruk, maar zijn alsnog geschrokken en verontwaardigd over deze nieuwe cijfers. Hoeveel kunnen bedrijven nog hebben, zeker in deze tijd? Leert de overheid dan niets? Luistert ze niet?
ANKO-directeur Therese van ’t Westende: “Wij vinden al langer dat het ATR meer bevoegdheden moet krijgen. Het wordt hoog tijd voor concrete reductiedoelstellingen op de ministeries en meer uitzonderingen voor kleinere bedrijven. Hopelijk gaat het regeldrukprogramma van dit kabinet, waar zowel de ANKO als MKB-Nederland hard voor gelobbyd hebben, écht iets opleveren. Dat is hard nodig voor een gezonde kappersbranche met toekomstperspectief.”