19 jun 2024 ANKO wil keuzevrijheid bij verplichte AOV voor zelfstandigen

Al in 2020 werd bepaald dat ook zelfstandigen verplicht verzekerd zouden moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid.  Demissionair minister Van Gennip heeft hiertoe nu het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) gedaan. 

ANKO wil keuzevrijheid bij verplichte AOV voor zelfstandigen

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat zelfstandigen een inkomen hebben als zij arbeidsongeschikt raken. Het geldt voor alle IB-ondernemers, dus niet alleen voor zzp’ers. De wet geldt niet voor ondernemers met een BV. De verplichte verzekering moet de verschillen verkleinen tussen werknemers en zelfstandigen, en tussen zelfstandigen onderling. Zo ontstaat een eerlijker speelveld, een zgn. ‘level playing field’. De ANKO heeft via een MKB-toets  al input gegeven op het voorgenomen wetsvoorstel.

De verzekering kan geregeld worden via een publieke verzekering, die dan in de wet geregeld wordt, of door een private verzekering af te sluiten die aan een aantal voorwaarden voldoet. De ANKO maakt zich hard voor meer ‘opt out’-mogelijkheden om ondernemers zoveel mogelijk keuzevrijheid te bieden. Uiteraard kijken we ook kritisch naar alle andere voorwaarden die bij deze wet komen kijken. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting in 2025 behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. Als de wet aangenomen wordt, is het daarna nog de vraag wanneer deze in zal gaan en in welke definitieve vorm. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.