21 aug 2024 Barbiers bedankt!

Onlangs is besloten dat er naast de beroepscompetentieprofielen (BCP’s) voor haarstylist, haarstylist allround en salonmanager ook een BCP moet komen voor het vak van barbier. Hiermee kan het vak de plek krijgen die het verdient in het reguliere kappersonderwijs. In de afgelopen weken heeft een zeer betrokken en kundige groep barbiers hiervoor waardevolle input geleverd.

Barbiers bedankt!

In opdracht van sociale partners ANKO, FNV MOOI en CNV, samenwerkend binnen het Brancheplatform Kappers (BPK), doet Bespeak onderzoek naar het beroepscompetentieprofiel (BCP) voor barbiers. Daarbij is de input van ervaren barbiers essentieel, want het BCP moet gestoeld worden op (ervaringen uit) de praktijk.

Wat is een BCP?

In een BCP staat door de branche zelf (wettelijk bepaald) beschreven wat van een gediplomeerde kapper (barbier in dit geval) barbier, met gemiddeld vier jaar werkervaring na behalen van het schooldiploma, mag worden verwacht. Het geeft dus weer wat barbiers met werkervaring in de praktijk doen en welke vakkennis, vaardigheden en competenties zij daarvoor nodig hebben. In een BCP ligt dus níet vast wat je moeten kennen en kunnen als je net van de opleiding afkomt. Het is belangrijk dat het BCP Barbier recht doet aan het beroep en herkenbaar is voor werkenden in de kappersbranche.

Mbo-opleiding barbier

Het BCP Barbier wordt door sociale partners ingezet bij het overleg met het onderwijsveld over de herziening van het kwalificatiedossier kapper. Besproken zal worden of het kwalificatiedossier uitgebreid kan worden zodat er binnen het reguliere mbo een aparte beroepsopleiding tot barbier kan worden ontwikkeld. Jongeren beschikken, na succesvol afronden van de opleiding tot barbier, over een startkwalificatie en een diploma.

Voor nu willen we de barbiers die bijgedragen hebben heel hartelijk bedanken voor hun betrokkenheid en het delen van hun kennis en ervaring!