16 sep 2019 BBL van grote waarde voor de BV Nederland

In 2018 wilde de overheid fors bezuinigen op de BBL-subsidie voor praktijkleren. Dankzij een gezamenlijke lobby van werkgeversorganisaties, waaronder de ANKO, ging dit plan in september 2018 van tafel. De overheid besloot de regeling te continueren tot 2023, maar gaf geen garantie voor de periode erna. In vervolg op dit voorlopige lobbysucces hebben twintig werkgeversorganisaties, waaronder ANKO, een onderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke kosten en baten van de BBL-opleiding. 

BBL van grote waarde voor de BV Nederland

Grootste baten BBL bij overheid

Uit dit onderzoek blijkt dat de BBL-opleiding van grote maatschappelijke waarde is voor Nederland. Het saldo van maatschappelijke kosten en baten bedraagt 1,4 miljard per jaar. Per saldo komen de grootste baten van de BBL-opleiding terecht bij de overheid, namelijk 962 miljoen euro. Het saldo voor BBL-studenten bedraagt 308 miljoen euro en het saldo voor het bedrijfsleven is 124 miljoen euro. Ter vergelijking: Het voordeel voor de overheid is ruim 7,5 keer groter dan voor het bedrijfsleven. Conclusie: Het is zeer onverstandig om de subsidieregeling voor praktijkleren af te schaffen. Alle partijen profiteren ervan en de overheid het meest.”

BBL: dé vakopleiding voor het MKB

Het concept van ‘Werkend Leren’ is heel belangrijk voor de kappersbranche. Studenten leren het vak in de praktijk, verdienen salaris, draaien mee in de salon en bouwen een mooie loopbaan en carrière, terwijl ze tegelijkertijd belasting betalen. Uit het onderzoek blijkt dat BBL-studenten minder vaak werkloos raken. Daarnaast verdienen zij vaak een hoger loon en hebben een hogere arbeidsproductiviteit in vergelijking met studenten die de BOL-opleiding hebben gevolgd. BBL-studenten komen minder in uitkeringen terecht en komen ook minder vaak voor in criminaliteitsstatistieken.

Subsidie praktijkleren moet blijven

“Het is van de zotte dat we het behoud van de subsidieregeling voor bedrijven steeds weer moeten bevechten”, stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de subsidiepot voor praktijkleren in het vervolg gaat meegroeien met het aantal studenten dat voor de BBL. “Stel een vast bedrag van 2700 euro per student per jaar vast', zegt Vonhof. ‘’Dat geeft werkgevers zekerheid en vertrouwen. En het voorkomt dat ze op den duur minder BBL-plaatsen aanbieden en op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. En ook met een vast bedrag is de overheid nog altijd spekkoper.”

Voor de samenvatting van het onderzoek klik hier >