24 mrt 2020 Belangrijk nieuws!

Zojuist is bekend geworden dat de eenmalige uitkering van € 4.000,- van het noodloket ook beschikbaar komt voor kappers! Diverse vragen op een rij.

Belangrijk nieuws!

De ANKO krijgt heel veel vragen over de gevolgen van het coronavirus. We staan onze leden graag persoonlijk te woord. Hiervoor hebben we het speciale ANKO Corona Steunpunt geopend. Ook vanavond hebben we de openingstijden van dit steunpunt verruimd. Naast van 9.00 – 17.00 uur en zijn we vanavond (dinsdag 24 maart) ook weer open tussen 19.00 – 21.00 uur.

De belangrijkste vragen

Alle Q&A’s over de gevolgen van het coronavirus voor de kappersbranche vind  je hier.

De vragen die we vandaag vaak krijgen, hebben we hieronder voor je op een rij gezet.
 
Moet ik sluiten?
Ja, de overheid heeft besloten dat vanaf 24 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april, kappers hun vak niet mogen uitoefenen. Lees ook ons bericht  van gisteren hierover.

Als ik open blijf krijg ik dan een boete?
Ja. Je riskeert een hoge boete als je de maatregelen van de overheid niet volgt.

Geldt de sluiting ook voor zzp’ers en ambulante kappers, die geen personeel in dienst hebben?
Ja, geen kapper mag zijn vak uitoefenen. Anders gezegd: het is een beroepsverbod dat geldt voor alle kappers. Je riskeert een hoge boete als je je hier niet aan houdt. Ook mag jij én je personeel onder geen beding klanten thuis behandelen. Los dat je dan het virus kan verspreiden of krijgen, riskeer je dan ook een stevige boete.

Mag ik wel producten verkopen aan mijn klanten?
Ja. Je mag je werk als kapper niet uitoefenen, omdat de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Je mag je klanten wel producten verkopen. Als je dat vanuit je salon doet, houd er dan wel rekening mee dat je geen werkzaamheden als kapper mag uitoefenen. Denk goed na over wat je wel en niet doet, want je hebt al snel de schijn tegen.

Mag mijn personeel wel ander werk doen in de salon?
Je personeel is gewoon bij jou in dienst en mag geen werkzaamheden als kapper uitvoeren. Dit betekent uiteraard dat ze dan ook niet thuis mag doen. Wel kan je je personeel vragen om andere werkzaamheden te doen, die passen bij het vak, zoals bijvoorbeeld een grondige schoonmaak van de salon. Houd er wel rekening mee dat samenkomsten niet mogen en 1,5 meter afstand een eis is. Een training met het hele team kan dus niet. Tevens geldt uiteraard dat je zeker thuis blijft bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Dit is de landelijke richtlijn.
 
Welke financiële mogelijkheden zijn er als ik mijn salon of haarwerkbedrijf moet sluiten?
Op 17 maart heeft de Overheid, na aandringen van onder andere de ANKO, een aantal noodmaatregelen aangekondigd om bedrijven te helpen. De uitwerking hiervan vindt op korte termijn plaats. De lijst met nu bekende noodmaatregelen en wat er nu over bekend is vind je hier. We beantwoorden alvast twee vragen die we vaak over de noodmaatregelen krijgen:

  • Hoe kan ik gebruik maken van de NOW-regeling (werktijdverkorting)?
    De tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud moet nog verder worden uitgewerkt en het is nu nog niet mogelijk om daar een beroep op te doen. Bedoeling is om de NOW zo snel mogelijk open te stellen, waarbij aanvragers een voorschot van de tegemoetkoming ontvangen, met een correctie achteraf op basis van het daadwerkelijke omzetverlies. De aanvraag zal lopen via het UWV.
  • Kan ik ook gebruik maken van de Bijstand voor Zelfstandigen (BBZ)?
    De aanvullende inkomensondersteuning voor levensonderhoud tot het sociaal minimum (BBZ) geldt voor alle ondernemers, dus niet alleen voor ZZP’ers. Je kunt dit aanvragen bij je gemeente.

Contributie ANKO

Als ANKO willen we onze leden graag zo goed mogelijk ondersteunen en ontlasten in deze lastige tijden. Het bestuur van de ANKO heeft dan ook besloten dat ANKO-leden drie maanden contributie niet hoeven te betalen. Dit betekent dat bij leden die per maand betalen, de contributie 3 maanden lang niet wordt geïncasseerd. Leden die per jaar betalen, krijgen de drie maanden contributie binnen twee weken teruggestort op hun rekening.

Waar is de ANKO voor aan het knokken?

Invloed op de politieke besluitvorming is op dit moment van enorm belang. De ANKO heeft hiervoor een groot en sterk netwerk. We zijn via al onze politieke connecties en samenwerkingsverbanden bezig om ervoor te zorgen dat de steunmaatregelen van de overheid maximaal, eenvoudig en snel beschikbaar zijn voor kappers. Zo zetten we ons op dit moment onder meer in voor:

  • Duidelijkheid over het noodloket. Wij vinden dat de kappers (met en zonder personeel) ook recht moeten krijgen op de eenmalige uitkering van €4000,-. -> inmiddels bereikt!
  • De uitwerking van de NOW-regeling. Deze regeling moet snel en eenvoudig beschikbaar zijn voor kappers.
  • Onduidelijkheden bij het aanvragen van de BBZ. Er bereiken ons berichten dat gemeenten toch drempels opwerpen bij de aanvraag van de BBZ. We willen deze onduidelijkheden en drempels zo snel mogelijk weg hebben.

We zullen jullie deze week nader informeren over de andere punten waar we voor aan het knokken zijn.
 
Advies, informatie of hulp nodig? Neem contact op met het ANKO Corona Steunpunt.
Als de regelingen duidelijk zijn, gaan we jullie via het steunpunt ook praktisch helpen om er gebruik van te maken.