15 nov 2018 Bittere pil voor de kappersbranche: 9% is definitief

Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het Belastingplan 2019 en we verwachten dat de Eerste Kamer dat medio december ook zal doen. Dat betekent dat politiek Den Haag toch definitief besloten heeft om het lage btw-tarief per 1 januari 2019 te verhogen naar 9%. Voor de Nederlandse kappersbranche en de ANKO is dit een bittere pil. 

Uit onderzoek blijkt dat deze maatregel in de branche zal leiden tot minder kappersbezoek, daling van omzet, verlies van arbeidsplaatsen en meer zwartwerken. Dat hebben de hardwerkende kappers van Nederland niet verdiend, zeker niet nu consumenten en andere branches wél profiteren van de aantrekkende economie.

Niet opgeven

Cynici noemden de strijd van de afgelopen maanden bij voorbaat verloren. Maar de politiek is soms onvoorspelbaar en zichtbaar zijn en blijven is essentieel. Verschillende politici hebben het pleidooi van de ANKO ook overgenomen. Bovendien is de ANKO van mening dat de ondernemende kappers van Nederland een branchevereniging verdienen die niet opgeeft.

Behoud laag tarief

Het is dan ook belangrijk te realiseren dat – hoewel we deze slag verloren hebben – we de strijd om het behoud van de lage btw nog altijd winnen. Dankzij de ANKO geldt sinds 2000 dit lage tarief, maar het ligt continue onder vuur. We knokken al 18 jaar voortdurend en steeds succesvol voor het behoud ervan en dat zullen we blijven doen!

ANKO directeur Wijnand van Unen was vandaag aanwezig bij de stemming over het Belastingplan 2019 in de Tweede Kamer.

Reageren op: Bittere pil voor de kappersbranche: 9% is definitief

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd