27 sep 2019 CBS publiceert schatting omzet zwartwerk(ers) in Nederland

NOS bericht vandaag dat in 2018 400.000 mensen belasting ontdoken door soms of regelmatig hun werk niet op te geven aan de belastingdienst. Volgens het CBS gaat het om 3,94 miljard euro. In de kappersbranche gaat het naar schatting om 441 miljoen euro.

CBS publiceert schatting omzet zwartwerk(ers) in Nederland

De ANKO heeft met interesse kennis genomen van de CBS-berekening. Dat er wordt zwartgewerkt in de kappersbranche is de ANKO uiteraard bekend, maar omdat het onzichtbaar is en nergens iets wordt geregistreerd, is het nooit gelukt om de omvang van het zwartwerk te duiden. Tot vandaag dan, nu het CBS met haar publicatie komt. De door het CBS geschatte omvang verrast ons. Wij zijn dan ook zeer geïnteresseerd in hun berekeningen en aannames.

Vanzelfsprekend vindt de ANKO ‘bedrijfsmatig’ zwartwerken een slechte zaak. Dat moet dan ook aangepakt worden. Wij zijn van mening dat over elke euro kappersomzet btw moet worden afgedragen. Het is goed dat er nu een cijfer is van een gerenommeerd instituut als het CBS en we willen graag hierover met hen in gesprek.

Alles wat slecht is voor onze branche moet aangepakt, zwartwerken dus ook! De ANKO strijdt ten gunste van het goede imago en een gezonde branche al heel lang voor nadere vestigingseisen en eerlijke concurrentie voor alle kappers. Een zichtbare kapperseconomie is van groot belang voor het behoud van ons mooie ambacht. Naar aanleiding van ons gesprek met CBS zullen we bekijken wat we nog meer kunnen doen voor het behoud van een gezonde kappersbranche. ANKO zal het initiatief nemen om met CBS en andere partijen over deze cijfers in gesprek te gaan.

Reageren

Reacties (10)

salon headline

En als je dan namen en bewijzen hebt kunnen ze niets doen in de gemeente vanwege privacywet!! Wat voor nut heeft het om hier je druk over te maken.Het gevoel dat we uitgelachen worden door deze zwartwerkers ook je eigen medewerksters is enorm frusterend.Ze kunnen ons zoveel laten betalen voor elk nieuwe bedachte belasting en dingen waaraan je moet voldoen maar dit kan ongestraft doorgaan.

14 okt 2019

Sieb laan

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie zwart werken gaan aanpakken Hartelijke groet Sieb

10 okt 2019

Pietje Piekhaar

Ach......ANKO, wrijf het er nog maar eens in......waren wij er inmiddels niet zo meer mee bezig wordt het door jullie weer opgerakeld! ipv al dat gepraat ( lijkt het Binnenhof wel ) moet er echt eens iets gedaan worden. Inmiddels met de BTW verhoging, thuiskappers, zwart/grijs en of wit maakt het er voor de "echte" ondernemers niet leuker, laat staan financieel aantrekkelijker op. Begin toch echt na te denken om de boel op te ruimen en met de centen ( die anders in het nederlands blauwe overheidsputje glijden ) naar het buitenland te gaan........enne succes met het behoud van jullie leden!?

8 okt 2019

Henk Bekker

Vroeger kreeg je iedere 5 jaar belasting controle op de zaak dan werd alles door een inspecteur doorgelicht en werden er vragen gesteld ,altijd een momentje of je alles wel goed heb of had gedaan ,tegenwoordig zie je niemand meer en hoor je alleen dat belastinginspecteurs er met een gouden handdruk eerder het pand verlaten ,ik wil daarmee zeggen dat de belastingdienst eerst hand in eigen boezem moet steken , we betalen wel meer belasting maar de inspecteur blijft op afstand ,en op deze manier maak je het voor de kwade onder ons wel erg gemakkelijk je krijgt immers toch geen controle ,alleen als je grote afwijkingen vertoond dan willen ze nog wel eens bij langs komen . Mooi punt voor de ANKO om dat eens in den Haag aan te kaarten .

8 okt 2019

John

Heel goed dat hier naar gekeken wordt! Ik ben benieuwd naar de onderverdeling tussen zwartknippende medewerkers en zzp-ers die op deze manier hun omzet onder de grens voor de BTW vrijstelling houden. Mijn vermoeden is dat de tweede groep aanzienlijk groter is. Oneerlijke concurrentie dus.

7 okt 2019

A.Booth-Keijzer

Een ZZP die thuis werkt of met auto op pad gaat , deze doet een paar klanten per dag . Hoogst waarschijnlijk wordt daar de helft op gegeven bij de belasting , de andere helft niet ! En er is geen enkele controle op !

7 okt 2019

G v Harakamp

Alsof dit iets nieuws is... speelt al zo lang!!! Dan nog een hint, die ook gelijk wat aan de witwaspraktijken onder de kappers!!!

7 okt 2019

Mark van Herpen

Ik denk een goede zaak dat men het aanpakt. Wat ik echter niet snap is dat de belastingdienst de laatste tijd zeer veel reclame maakt om als zzp'er onder de fiscale grens te blijven. Uiteraard blijft die kleine zelfstandige, lees garagekappers, onder die grens. Ze hebben immers geen personeel en vaak geen pinapparaat. Mijn mening is dat iedereen die ingeschreven staat bij de KVK gecontroleerd moet worden en omzetbelasting moet betalen.

7 okt 2019

B Willems

Blijft lastig om dit probleem aan te pakken . Kapsters met parttime banen beunen ook een hoop bij . Hetzelde geldt in de schilders branche . Wat te denken van malafide kappers in winkels met hoge huren, maar bijna geen klanten witwaspraktijken. Hebben geen pin systeem . Heel lastig. Maar mooi als jullie erna gaan kijken . Geen btw voor kleine ondernemers zou prachtig zijn natuurlijk. Maar eerlijk gezegd niet eerlijk tegen over kleine zelfstandige met 2 vaste mensen in dienst . Die ook heel kwetsbaar zijn .

7 okt 2019

Kapsalon Hairlooks

Helemaal mee eens, Hoe kan het aangepakt worden? Zowiezo kan ik in mijn woonplaatst, alleen al, een groot aantal kappers opnoemen, die buiten hun werktijden, de verdere uren opvullen, en de contanten ontvangen. En niet opgegeven worden, omdat ze niet in de kvk ingeschrven zijn. Als we ondanks de AVG wet, de kappers/sters namen, en wij onherkenbaar deze mogen toesturen, met al de kappers samen. Dan weet ik zeker dat gigantisch verminderd gaat worden, om net als wij de belasting niet kunnen omzeilen. Heel eenvoudig!! En nog een puntje.. waarom gaan ze de kleine ondernemers, die onder de € 20.000.00 omzet komen, geen btw laten betalen. Zou fijn zijn dat dat voor iedereen gaat gelden.

7 okt 2019

Reageren op: CBS publiceert schatting omzet zwartwerk(ers) in Nederland

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd