6 feb 2020 College voor de Rechten van de Mens buigt zich over prijsverschil M/V bij de kapper

Op donderdag 6 februari 2020 buigt het College voor de Rechten van de Mens zich over de prijsverschillen tussen mannen en vrouwen bij de kapper. Winnie Hänschen diende een aanklacht in tegen Cosmo Hairstyling en Tony & Guy.

College voor de Rechten van de Mens buigt zich over prijsverschil M/V bij de kapper

De ANKO volgt deze zaak al vanaf oktober 2019, toen de Volkskrant hier een artikel over publiceerde, met grote belangstelling .

Uiteraard weet de ANKO dat het niet is toegestaan om een prijsverschil te hanteren dat alléén is terug te voeren op het verschil M/V. We zien in de branche al diverse kappers die een minuutsprijs of een genderneutraal tarief hanteren. Maar we vinden het vooral van belang dat deze maatschappelijke discussie zuiver wordt gevoerd en dat beter in kaart wordt gebracht hoe de prijzen van kappers tot stand komen.

Voor we (inhoudelijk) reageren op de kwestie naar onze leden, de branche en derden willen we het probleem door middel van een onafhankelijk onderzoek beter in kaart brengen. We willen de feitelijkheden van de door kappers gehanteerde prijzen inventariseren, zodat ‘appels met appels’ vergeleken worden. Het onderzoek is inmiddels opgestart (conform onze toezegging aan Kassa toen deze kwestie werd behandeld een uitzending in november 2019) en de uitkomsten worden in maart verwacht. Vanzelfsprekend nemen we ook de uitspraken van het college dan mee, die we begin maart verwachten.

Reageren

Reacties (4)

Joke otten

Ben het er wel mee eens, wassen / knippen en drogen is bij beide een half uur en bij mannen vaak zelfs wat langer . Als je alles gelijk wil trekken moeten ook de kinderen net zo duur worden want daar boek je ook een half uur voor in !!!!

10 feb 2020

Adri van Lieshout

Toen ik mijn zaak op 5 juni 1981 opende heb ik meteen gekozen voor gelijke prijzen V/M. en als ik 10 opmerkingen in al die jaren heb gehad is dat heel veel. Mijn motivatie toen was, ik boek de zelfde tijd in voor vrouwen en mannen want bij beiden geld soms win of verlies je tijd.

10 feb 2020

Arti Hair / Roland Smit

- Dames hebben meestal bewerkelijker modellen om te knippen - Dames krijgen 9 van de 10 een conditioner met inwerktijd. - Het föhnen is bijna altijd meer werk. - Bij ons krijgt een dame met kort haar 45 min. en een heer 30 min. - Er worden meer afwerkingsproducten gebruikt. Hierdoor hebben we meer tijd en meer product nodig en daar staat pro rato een hogere prijs tegenover.

10 feb 2020

Yvette Noy

Ik snap in het geval van Winnie niet waar ze zich nu eigenlijk over opwindt, ze heeft lang haar in tegenstelling tot menig man, ziet er gekleurd uit, dan gaat er in mijn salon een conditioner na het wassen in het haar, met nat haar de deur uit doen wij niet, dus het wassen en het drogen is al meer werk/tijd. Ik snap wel wanneer je een wassen knippen drogen prijs maakt voor kort, middel en lang haar maar een minuutprijs zou ik lastig vinden, aangezien klant en kapper dan op de klok moeten letten ipv een fijne relaxte behandeling. En ik dus ook in mijn gesprekken belemmert word

10 feb 2020

Reageren op: College voor de Rechten van de Mens buigt zich over prijsverschil M/V bij de kapper

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd