15 jun 2019 Compensatie transitievergoeding bij sluiting salon

Kort geleden lieten we al weten dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is aangenomen en per 1 januari 2020 in werking zal treden. Deze wet zal de nodige veranderingen brengen op het gebied van het arbeidsrecht.

Compensatie transitievergoeding bij sluiting salon

De WAB regelt ook dat kleine werkgevers die de deuren van hun salon moeten sluiten door pensionering, ziekte of overlijden, vanaf 1 januari 2021 een compensatie kunnen krijgen voor de aan de ontslagen werknemers verstrekte transitievergoedingen.

De ANKO knokt al jaren voor vereenvoudiging van het ontslagrecht en compensatie van de transitievergoeding voor kleine ondernemers om te voorkomen dat er sprake is van gedwongen ondernemerschap. We zijn dan ook blij met deze ontwikkeling en zullen de uitwerking ervan kritisch volgen.

Wat zijn de voorwaarden voor compensatie?

De WAB verbindt de volgende voorwaarden aan de compensatie van de verstrekte transitievergoedingen:

  • er vindt ontslag plaats als gevolg van beëindiging van de onderneming;
  • de onderneming heeft op 1 januari in het jaar van de beëindiging minder dan 25 werknemers in dienst. Uitzendkrachten of payrollwerknemers tellen niet mee voor de berekening van het aantal werknemers;
  • de transitievergoeding was verschuldigd in een periode van zes maanden voor het ontslag, of negen maanden na het ontslag.

Daarnaast moet er aan één van onderstaande voorwaarden worden voldaan:

  • de reden van beëindiging van de onderneming is het (binnen zes maanden) bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de ondernemer, én er is geen opvolger;
  • de ondernemer is dusdanig ziek dat niet te verwachten is dat hij zijn werkzaamheden naar behoren uit kan voeren en daarom de onderneming moet beëindigen. Dit in een periode van zes maanden nadat een bedrijfsarts hierover heeft geadviseerd;
  • als de ondernemer komt te overlijden, en de onderneming vervolgens wordt beëindigd.
  • Bij de term werkgever moet worden gedacht aan de natuurlijke persoon die bij een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap met de werknemer een arbeidsovereenkomst is aangegaan. Als de directeur-grootaandeelhouder van een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV) aan de voorwaarden voor ziekte of pensionering voldoet kan ook een BV of NV in aanmerking komen voor een compensatie.