7 mrt 2019 Nieuwe profielen vakvolwassen kapper in de maak

Wat een vakvolwassen kapper (ongeveer vier jaar werkervaring) moet kunnen en kennen staat beschreven in zogenaamde beroepscompetentieprofielen of BCP’s. Deze BCP’s hebben invloed op de inrichting van het beroepsonderwijs (MBO) en zijn nodig als bron voor de ontwikkeling van cursussen en trainingen. Het is dus heel belangrijk dat ze up to date zijn. 

Nieuwe profielen vakvolwassen kapper in de maak

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan modernisering van deze profielen met input van o.a. zo’n 600 kappers. Voorstellen voor concepten voor een viertal BCP’s zijn nu gereed: Haarstylist allround, Topstylist dame, Topstylist heer en Salonmanager.

Hoe nu verder?

De voorstellen zijn voorgelegd aan de ANKO en de vakbonden FNV Mooi en CNV vakmensen. De Beleidsadviescommissies (BAC's) van de ANKO, de Sectie Ketenbedrijven en het ANKO-bestuur beoordelen deze voorstellen, net als de vakbonden. Daarna worden de concept-BCP's ter besluitvorming voorgelegd aan het bestuur van het Branche Platform Kappers (BPK). Als dit besluit positief is, zijn de nieuwe profielen definitief. We houden je uiteraard op de hoogte van de voortgang.