30 sep 2020 Dringend advies: mondkapje voor klant én kapper

Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimtes vanaf nu een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor de kappersbranche.

Premier Rutte zei in een coronadebat in de Tweede Kamer dat op die manier zoveel mogelijk één lijn wordt getrokken. Het advies geldt per direct.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Kamerleden gaven aan dat er nu te veel verwarring en onduidelijkheid is en dat er te veel verschillen zijn tussen regio's.
De premier wil het voorlopig laten bij een dringend advies; vooralsnog gaat een verplichting hem te ver.

Kapper én klant
"In publieke binnenruimtes wordt dringend geadviseerd een neus-mondmasker te gebruiken", zei de premier. Onder de publieke binnenruimte wordt onder meer verstaan alle winkels, musea en gemeentenhuizen. Voor contactberoepen, waar de kappers toe behoren, is het advies dat de kapper én  de klant een mondkapje dragen.

Protocol blijven volgen
Het advies om mondkapjes te dragen is nadrukkelijk géén vervanging van het protocol voor de kappersbranche. Het blijft essentieel om dit protocol te volgen en de intake vragenlijst te gebruiken.

Nadere uitwerking
De premier voegde eraan toe dat de maatregel de komende dagen moet worden uitgewerkt, omdat er ook meteen weer nieuwe vragen door ontstaan. We gaan de nadere uitwerking bestuderen en zullen jullie in de komende dagen verder informeren.