25 nov 2020 Eindelijk compensatie transitievergoeding bij pensioen werkgever

De ANKO knokt al jaren voor vereenvoudiging van het ontslagrecht en compensatie van de transitievergoeding voor kleine ondernemers om te voorkomen dat er sprake is van gedwongen ondernemerschap. Mede dankzij onze lobby wordt dit probleem vanaf 1 januari 2021 eindelijk aangepakt.

Eindelijk compensatie transitievergoeding bij pensioen werkgever

Sinds dit jaar hebben werkgevers te maken met de WAB, de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). In deze wet worden een aantal ‘fouten’ uit vroegere wetgeving gecorrigeerd. Zo regelt de WAB  dat kleine werkgevers die de deuren van hun salon moeten sluiten door pensionering, ziekte of overlijden, vanaf 1 januari 2021 een compensatie kunnen krijgen voor de transitievergoedingen die zij hebben moeten betalen aan ontslagen werknemers. Deze regeling is nu eindelijk uitgewerkt en inzichtelijk op de website van het UWV.

Ontslag aanvragen

Ben jij zelf ook genoodzaakt om je bedrijf te beëindigen vanwege pensionering, ziekte of omdat de werkgever is overleden? En moet je daardoor werknemers ontslaan? Dan dien je bij het UWV de volgende gegevens aan te leveren om het ontslag aan te vragen:

  • De reden om de werkzaamheden van de onderneming (geheel) te beëindigen;
  • De datum van de bedrijfsbeëindiging;
  • De bestemming van het bedrijfspand (kopie van huuropzegging of geplaatste verkoopadvertentie), de activa (voorraden en inventaris), het klantenbestand na de bedrijfsbeëindiging;
  • De (on)mogelijkheid om (een deel van) de onderneming te laten overnemen en bij een eventuele overgang van de onderneming, wie de verkrijger is en - voor zover bekend- wat de overnamedatum is.