6 jun 2025 Er komt een cao-loze periode aan per 1 juli. Wat betekent dit?

We zetten de laatste ontwikkelingen in de cao-onderhandelingen én de praktische gevolgen hiervan, voor je op een rij.

Er komt een cao-loze periode aan per 1 juli. Wat betekent dit?

De feiten op een rij:

  • Vanaf 1 juli 2025 eindigt de huidige cao voor de kappersbranche. Deze cao was van toepassing op de hele kappersbranche (algemeen verbindend verklaard), maar deze vervalt dus per 1 juli.
  • Ondanks alle inspanningen en een mooi eindbod van ANKO, is er geen overeenstemming bereikt met de vakbonden FNV Mooi! en CNV. Er is dus per 1 juli 2025 géén nieuwe cao.
  • De bonden zijn óók niet akkoord gegaan met ons voorstel om de huidige cao, mits weer algemeen verbindend verklaard, met één jaar te verlengen.
  • Voor de ANKO was er toen geen andere keuze meer dan de huidige bedrijfstak-cao op te zeggen per 1 juli 2025. Als we dat niet hadden gedaan zou de huidige cao van toepassing blijven op alleen ANKO-leden en hun werknemers en dus zorgen voor ongelijkheid in de branche.
  • Door de cao op te zeggen creëren we weer gelijkheid in de branche: gelijkheid tussen werkgevers die wel en geen lid zijn van de ANKO én gelijkheid tussen werknemers die wel of niet werken bij een ANKO-lid.
  • Vanaf 1 juli 2025 gaat de kappersbranche dan ook helaas een cao-loze periode in en dit geldt dus voor álle werkgevers en werknemers in de branche.
  • We betreuren de ontstane situatie en gaan ons uiterste best doen om deze periode zo kort mogelijk te houden! We vinden dat onze branche een betere basis in de arbeidsvoorwaarden verdient (die is opgenomen in de huidige cao) dan slechts de wettelijke eisen.
  • We blijven ons inzetten voor een nieuw overleg met de vakbonden en een snelle oplossing van deze zeer onwenselijke situatie voor de kappersbranche.

Wat betekent deze cao-loze periode voor jou?

De ANKO heeft zich uiteraard voorbereid op dit scenario en onze deskundigen hebben  uitgezocht welke gevolgen deze cao-loze periode heeft voor werkgevers en werknemers in de kappersbranche. We gaan je helpen bij alle vragen die je hebt, je informeren over zaken die je moet weten en je adviseren over aanpassingen op arbeidsvoorwaardelijk gebied die je wel of niet moet doorvoeren.

Informatievideo

Vanaf 19 juni kun je onze speciale informatievideo bekijken, waarin de gevolgen van een cao-loze periode worden uitgelegd aan de hand van concrete vragen en praktische voorbeelden. Heb je nu al een vraag die je graag behandeld wilt zien in deze video? Mail deze dan naar juristen@anko.nl.

Maar ik heb nu al een vraag!

We begrijpen heel goed dat je nu al tegen praktische problemen of vragen aan kan lopen. In de informatievideo zullen veel vragen beantwoord worden. Heb je nu al een dringende vraag die niet kan wachten? Mail dan je vraag naar juristen@anko.nl en je krijgt binnen 3 dagen van ons een antwoord.

Achtergrond: wat is er allemaal gebeurd?

Zoals we eerder hebben bericht zijn de cao-onderhandelingen met FNV Mooi en CNV vastgelopen. Om toch rust, duidelijkheid en gelijke (basis)arbeidsvoorwaarden te behouden voor alle werkgevers (leden én niet-leden) en alle werknemers (wel of niet werkzaam bij ANKO-leden) in onze branche, heeft ANKO voorgesteld om de huidige bedrijfstak-cao, mits algemeen verbindend verklaard, met één jaar te verlengen. Daarnaast gaf dit ruimte om in de komende periode verder te overleggen over een passende invulling van een nieuwe cao. Op 22 mei 2025 hebben de vakbonden ons helaas laten weten ook hiermee niet akkoord te gaan.

We waren  al erg teleurgesteld dat de door ons voorgestelde loonsverhoging van 4% voor medewerkers vanaf 21 jaar op 1 juli 2025 én het nieuwe loongebouw – dat zorgt voor meer doorgroeimogelijkheden en extra beloning  voor álle werknemers – van tafel is geveegd door de bonden. Daarna zagen we het verlengen van de bestaande cao als enige werkbare oplossing om een bodem in arbeidsvoorwaarden behouden en ruimte voor overleg te creëren. We betreuren het dat de vakbonden ook hier niet mee akkoord wilden gaan.

Wat betekent dit?

Als een cao algemeen verbindend verklaard is, moeten álle werkgevers in de branche (leden én niet-leden van de ANKO) eraan voldoen. Zo zorgen we voor gelijke (basis)arbeidsvoorwaarden in de kappersbranche voor álle werknemers, ongeacht of ze werkzaam zijn bij een ANKO-lid of een niet-ANKO-lid.

Nu er geen nieuwe cao is én de vakbonden niet akkoord gaan met een verlenging van de huidige (algemeen verbindend verklaarde) cao, zagen we geen andere keuze dan – hoe spijtig ook – de huidige bedrijfstak-cao op te zeggen per 1 juli 2025. Omdat we alleen op deze manier gelijkheid in de branche creëren: gelijkheid tussen werkgevers die wel en geen lid zijn van de ANKO én gelijkheid tussen werknemers die wel of niet werken bij een ANKO-lid. Daarom hebben we de bedrijfstak cao dan ook opgezegd.

Kortom, ondanks het in onze ogen mooie, uitgebreide en toekomstbestendige cao-eindbod van de ANKO én alle inspanningen om een patstelling te voorkomen, gaan we nu tot onze grote spijt toch echt een periode in zónder cao. Daar is in onze ogen niemand in de branche bij gebaat; werkgevers niet, maar werknemers zeker ook niet. Uiteraard willen we deze periode zo kort mogelijk houden omdat de branche een betere basis in de arbeidsvoorwaarden verdient dan slechts de wettelijke eisen.

Ondanks de afwijzingen die we krijgen op onze voorstellen, hebben we de vakbonden uitgenodigd nogmaals in overleg te gaan over de 3 punten waarover we van mening verschillen. Onze reactie van 27 mei vind je onder dit artikel.

De punten waarover we nog in overleg willen:

  • het onderzoek naar afschaffing van loongebouw B,
  • het uitwerken van de denkrichting rondom de oplossing loondoorbetaling bij ziekte tot het minimumloon
  • en als deze punten zijn opgelost: weer in gesprek gaan over het loonbod.

Dit alles met als doel om per 1 januari 2026 alsnog tot een nieuwe algemeen verbindend verklaarde cao te komen, die voor de gehele kappersbranche geldt zodat we ook weer over een fatsoenlijke set basis-arbeidsvoorwaarden in plaats van slechts de wet beschikken in onze branche. De bonden hebben op 5 juni 2025 aangegeven niet hierover met ons in gesprek te willen.

Uiteraard houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!