13 jan 2021 Extra steun nog onduidelijk. Wat moet de overheid NU regelen?

In de persconferentie werd gisteren niet duidelijk hoe de extra steun voor ondernemers wordt uitgewerkt. Er moet extra steunmaatregelen komen voor de kappersbranche. Wat moet de overheid NU gaan regelen?

 

 

 

 

 

NOW 3.0: toegankelijk, flexibel en ruimhartig

Maak het mogelijk dat meer kappers met personeel gebruik kunnen maken van de NOW 3.0. Dit kan door de grens van het benodigde omzetverlies danig naar beneden bij te stellen en/of door het mogelijk te maken dat de NOW per maand kan worden aangevraagd in plaats van per kwartaal. Reeds aangevraagde NOW over het vierde kwartaal van 2020 moet alsnog kunnen worden aangepast voor de maanden dat de salon gesloten is. En de kappers die dan eindelijk gebruik kunnen maken van de NOW 3.0, moeten een hogere vergoeding krijgen. Wij willen de periode van omzetverlies maximaal gecompenseerd krijgen.

 


TVL: laagdrempelig en hogere compensatie

Het kabinet moet er allereerst voor zorgen dat kappers überhaupt gebruik kunnen maken van de TVL want dat is nu meestal niet het geval omdat ze de omzetgrens niet halen. Dit kan door de aanvragen op maandbasis in plaats van op kwartaalbasis in te richten en/of door de grens van het benodigde omzetverlies zo laag mogelijk te maken. Daarnaast moet de compensatie danig omhoog. Het doel is de periode van omzetverlies maximaal gecompenseerd te krijgen.


 

 

 

 

TOZO: aanpassing partnertoets

Bij de TOZO is een partnerinkomenstoets geïntroduceerd en dat zorgt ervoor dat maar heel weinig kappers van dit vangnet gebruik kunnen maken. Als het inkomen van jou en je partner boven het sociaal minimum uitkomt, kun je geen aanspraak meer maken op deze uitkering voor levensonderhoud.

We begrijpen heel goed dat er geen ondersteuning nodig is als de partner een ruim inkomen heeft. Maar nu vervalt het recht op TOZO al bij een partner die een inkomen heeft dat net boven bijstandsniveau zit. Zeker in combinatie met de hoge drempels bij de TVL, zorgt dit voor zeer grote problemen voor kappers. Oftewel: hoe hoger het partnerinkomen, hoe minder TOZO.

Kabinet, zorg voor een staffel binnen de partnerinkomenstoets. Verhoog daarbij de inkomensgrens van de partner waarboven de TOZO vervalt.

 

 

 

 

 

Noodfonds voor de kappersbranche

Veel branches en sectoren hebben het zwaar en er zijn veel gedeelde uitdagingen, waar we ook samen voor knokken. Maar daarnaast zetten wij voor de kappersbranche in  op maatwerk, zeker als de genoemde regelingen na aanpassing niet leiden tot de gewenste tegemoetkoming. We denken aan een noodfonds en bijvoorbeeld een eenmalige uitkering voor kappers. Waarom dit maatwerk? Kappers zijn niet één maar twee keer een lange periode gesloten en dat heeft de toch al kleine reserves weggevaagd. Daarnaast hebben de kappers onverwacht hun deuren moeten sluiten in december, een maand die van oudsher dé maand is waarin kappers hun omzetten draaien. Wij vragen het kabinet om specifieke steun voor onze branche om deze driedubbele klap te boven te komen.