21 jan 2021 Extra steunpakket druppel op gloeiende plaat voor kappersbranche

De ANKO is teleurgesteld over het steunpakket en legt zich er niet bij neer. Er is NU hulp nodig voor de kappersbranche!

Vanmiddag maakten minister Koolmees, minister Hoekstra en minister Van ’t Wout de plannen voor het nieuwe steunpakket bekend. Deze plannen zijn nog niet definitief en worden volgende week besproken in de Kamer. De ANKO is zeer teleurgesteld over de inhoud van het pakket. 7,6 miljard euro extra en geen directe verlichting voor de kappersbranche? Daar leggen wij ons niet bij neer!

Geen acute hulp voor de branche, steun ademt NIET mee met kappers!

Ons belangrijkste punt: er wordt niet acuut iets geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers in onze branche die het water aan en zelfs boven de lippen staat. Veel kappers konden door de systematiek van de regelingen (omzetverliesdrempel en systematiek per kwartaal) in het laatste kwartaal van 2020 geen gebruik maken van de steunmaatregelen. En dat terwijl de reserves al op waren gemaakt tijdens de eerste lockdown in het voorjaar én de branche juist de extra omzet van de decembermaand zo hard nodig had. De TOZO als vangnet was en is onbereikbaar geworden voor veel kappers door de strenge partnertoets. Kortom: veel kappers kregen over de afgelopen periode geen of nauwelijks steun en staan nu echt op omvallen. Kappers gaan kapot!

Ruimere vergoedingen zijn niet voldoende

Het kabinet komt vandaag met plannen die voor de komende periode verlichting moeten gaan bieden, doordat ze ruimere vergoeding gaan geven aan ondernemers. De NOW en de TVL-subsidie gaan naar 85%, maar het duurt nog even voordat deze ook echt op de rekening staan. Bij de TOZO wordt er geen (voorgenomen) vermogenstoets met terugwerkende kracht meer gehanteerd. Daarnaast komt er extra uitstel van belastingen, dit kan aangevraagd worden tot 1 juli 2021.

Dat is op zich aardig nieuws, maar het grote probleem is dat dit NU geen directe verlichting geeft voor de kappersbranche. Dit lijkt men niet begrepen te hebben! Het is dan ook zeer de vraag of de noodlijdende kappers nog in bedrijf zijn als deze steun eindelijk aangevraagd kan worden, laat staan als hij uitgekeerd wordt! We hebben geen woord gehoord over de compensatie met terugwerkende kracht voor de ondernemers die buiten de boot zijn gevallen én er is geen sprake van verlichting op hele korte termijn. Dat is heel erg teleurstellend en wederom een enorme klap voor de kappersbranche. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: kappers hebben nú hulp nodig, we kunnen niet langer wachten!

ANKO legt zich niet neer bij dit steunpakket!

We leggen ons hier niet bij neer. We blijven de politiek (Tweede Kamer) onverkort gericht benaderen en bezinnen ons nadrukkelijk op verdere actie. We blijven voor jullie knokken! Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.