6 mei 2020 Het is zover: de kappersbranche mag weer open!

Vanavond tijdens de persconferentie maakte premier Rutte officieel bekend dat de kappers vanaf maandag 11 mei hun beroep weer mogen uitoefenen. We zijn blij dat de experts na wikken en wegen het kabinet geadviseerd hebben dat het contactberoep kapper weer uitgeoefend mag worden. Gelukkig heeft het kabinet vandaag dit advies overgenomen en besloten dat de salons  veilig weer open kunnen. 

Het kabinet wil de coronamaatregelen stapsgewijs gaan versoepelen in de komende maanden. De kappersbranche hoort bij de eerste branches die weer open mogen. ANKO-voorzitter Maurice verwoordt de opluchting en blijdschap van het hele ANKO-bestuur: “We zijn hier heel blij mee. Het waren meer dan roerige weken en we hebben keihard geknokt. We zijn blij dat de knopen zijn doorgehakt en dat kappers weer veilig aan de slag mogen. Als branche zijn we er klaar voor!”

Mondkapjes niet verplicht

Er is nu eindelijk duidelijkheid gekomen over het ontbrekende puzzelstukje in het hygiëne-protocol: de mondkapjes. Hierover was veel discussie in de afgelopen weken. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft extra onderzoek gedaan en concludeert dat het gebruik van mondkapjes in de kappersbranche niet noodzakelijk is. Hierbij is uitgegaan van het gebruik van de strikte maatregelen zoals beschreven in het door ons opgestelde hygiëne-protocol. Hierin wordt onder meer werken op afspraak, uitgebreide hygiëne maatregelen en het niet toelaten van zieke klanten of werknemers voorgeschreven. Het kabinet heeft het advies van het OMT overgenomen. Dit betekent dat de overheid het gebruik van mondkapjes niet verplicht stelt.

Compleet en formeel protocol

Met dit besluit is ons protocol, dat we eerder al met een werkgroep van kappers en samen met de vakbonden hebben opgesteld, compleet en kan het eindelijk formeel worden verspreid. In het protocol staan de basisafspraken, waar iedereen zich aan moet houden. Het staat uiteraard iedere ondernemer vrij om extra maatregelen te treffen.

Haarwerkspecialisten

Haarwerkspecialisten adviseren we om het protocol voor haarwerkers te blijven gebruiken.

Download het protocol!

Je vindt het hygiëne-protocol onder dit artikel als download, met een aparte uitleg voor ondernemers, werknemers en voor klanten. We hebben ook een poster gemaakt voor in je salon.

Eind van deze week ontvang je van ons nog een handige animatie, die je kunt gebruiken om klanten te laten zien wat ze (minimaal) kunnen verwachten tijdens een bezoek aan je salon én een checklist voor allerlei praktische zaken die bij heropening van je salon komen kijken.

En nu?

Met het weer openstellen van de branche zijn de problemen van de kappers nog niet voorbij. De misgelopen omzet in de periode van verplichte sluiting kunnen we niet meer goed maken. Daar komt bij dat de hygiëne maatregelen ervoor zorgen dat het oude omzetniveau  niet (direct) gehaald kan worden. We blijven samen met onze partners knokken voor een aanvullend noodpakket of zelfs een maatwerkpakket met extra steunmaatregelen specifiek voor onze branche.

Downloads

Infographic hygiƫne protocol kappersbranche

697 KB
Poster: Veilig naar de kapper

132 KB
Poster: Veilig werken in de salon

266 KB