2 jun 2021 Hilversumse kappers in gesprek met wethouder

In oktober vorig jaar constateerde de ANKO dat Hilversum de eigen vestigingsregels overtrad. Daarop volgde een gesprek met wethouder Gerard Kuipers in januari. Tijdens dat gesprek werd uiteindelijk vooral gesproken over de gevolgen van de lockdown. Afgelopen maandag spraken lokale kappers, ANKO en de wethouder opnieuw met elkaar.

Hilversumse kappers in gesprek met wethouder

De wethouder bood allereerst een luisterend oor. Net als de meeste kappers van Nederland hebben ook de Hilversums ondernemers het nogal altijd zwaar door omzetverlies en niet-passende steunmaatregelen. De wethouder bood een kleine pleister op de wonden: Hilversumse ondernemers kunnen tot 2500 euro subsidie krijgen om de gemaakte kosten voor anderhalvemeter-aanpassingen in hun zaak te compenseren.

Overschrijding van eigen regels

Vervolgens werd de bijzondere situatie van het winkelgebied ‘De Gijsbrecht’ besproken. Om het gebied gevarieerd te houden mogen in de betreffende buurt namelijk maar twaalf bedrijven met een zogenaamde balie-functie gevestigd zijn. Ook kapsalons worden onder die categorie geschaard. Uit een eenvoudige optelsom blijkt echter dat er inmiddels vijftien van dergelijke bedrijven gevestigd zijn. In het gesprek pleitte de ondernemers dan ook voor een stop op verdere groei om zo te voorkomen dat hier een zogenaamde kappersboulevard ontstaat.

Bovendien willen we dat nieuwkomers in de kappersbranche gestimuleerd worden om elders in Hilversum winkelpanden te betrekken. Dat voorkomt oneerlijke concurrentie en leegstand in winkelgebieden. Wethouder Kuipers zegde toe onze input mee te nemen bij de ontwikkeling van de nieuwe retaillvisie en ons op de hoogte te houden van de voortgang.