29 sep 2020 Advies mondkapjes voor 4 regio's

Het kabinet adviseert de detailhandel in de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden om te gaan werken met mondkapjes voor klanten. De veiligheidsregio's zelf gaan verder.

Femke Halsema gaf gisteren - namens deze drie veiligheidsregio’s plus veiligheidsregio Brabant Zuidoost – het zwaardere advies om mondkapjes te dragen in alle 'binnenruimtes'. Ze gaf hier specifiek bij aan dat dit advies ook geldt voor kappers. Klik hier om te zien of jouw gemeente onder een regio valt waar mondkapjes worden geadviseerd.

Advies, geen verplichting

Op dit moment is er geen landelijke verplichting voor het gebruik van mondkapjes door kappers of klanten. Wel adviseeren de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant Zuidoost kappers en klanten om mondkapjes te gebruiken, maar de keus is aan de ondernemer.

Het gaat hierbij om de ‘niet-medische mondkapjes’. Deze zijn te koop bij drogist, warenhuis of groothandel. Zowel voor eenmalig gebruik als ook varianten die gewassen kunnen worden en herbruikbaar zijn. 

De mondkapjes zijn op geen enkele wijze een vervanging voor de protocollen en de intake vragenlijst. We vragen dan ook nadrukkelijk om deze te blijven volgen. 

Het Outbreak Management Team is gevraagd om nader advies uit te brengen aan de overheid over het gebruik van mondkapjes. Uiteraard houden we dit scherp in de gaten en zullen we jullie meteen berichten als dit tot nieuwe maatregelen of adviezen leidt.