8 feb 2019 Kappersbranche en de Wet arbeidsmarkt in balans

De Tweede Kamer heeft op 5 februari ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet repareert een aantal zaken die niet goed werkten in de Wet werk en zekerheid (WWZ), die in 2015 in werking trad. De ANKO zet de belangrijkste bepalingen voor de kappersbranche op een rij:

Kappersbranche en de Wet arbeidsmarkt in balans
  • Voor jongeren tot 21 jaar, die minder dan twaalf uur per week werken geldt een laag ww-tarief;
  • Er komt een wijziging in het ontslagrecht. Ondernemers mogen meerdere redenen voor ontslag combineren. Dit vereenvoudigt het ontslagrecht en doet recht aan het feit dat ontslag vaak diverse gronden heeft. Dit is volgens de ANKO een terechte reparatie van de Wet Werk en Zekerheid; 
  • De keten van tijdelijke contracten wordt verruimd van 24 naar 36 maanden. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden om te bekijken of er voldoende werk is en blijft om medewerkers eventueel een vast contract aan te bieden. 

De WAB moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Als die akkoord gaat houdt de ANKO uiteraard vinger aan de pols m.b.t. de uitwerking van de wet.

Reageren

Reacties (1)

Bart Rond

Dit is geen reparatie maar een plakbandje. Blijkbaar heeft niemand in de politiek de ballen om het arbeidsrecht ├ęcht in balans te brengen, om te beginnen met het overboord gooien van de moordende twee jaar doorbetalen bij ziekte, de krankzinnige kosten en verplichtingen van re-integratie, de administratieve last en de dreiging van een derde jaar doorbetalen

21 feb 2019

Reageren op: Kappersbranche en de Wet arbeidsmarkt in balans

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd