21 dec 2018 Lange strijd beloond: loondoorbetaling verbetert voor kleine werkgevers!

Gisteren werd duidelijk dat de ANKO samen met haar lobby-partners een groot succes heeft geboekt op een belangrijk thema. De nadelige consequenties voor kleine werkgevers van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte is ons al jaren een doorn in het oog. Kleine werkgevers moeten voldoen aan dezelfde verplichtingen als ‘grote jongens’ en dat is simpelweg niet te doen. Daarom pleit de ANKO, onder meer samen met MKB Nederland, al jaren voor een verlichting voor kleine werkgevers. En dat is nu gelukt: het wordt makkelijker, duidelijker, goedkoper en er zijn minder risico’s. We zijn trots op dit resultaat van onze strijd!

Lange strijd beloond: loondoorbetaling  verbetert voor kleine werkgevers!

Staatssecretaris Koolmees maakte de nieuwe regeling bekend. We vatten de kern van de maatregel voor je samen:

  1. Werkgevers in het mkb krijgen per 2021 een financiële tegemoetkoming in de kosten in de vorm van  een lagere Aof-premie (arbeidsongeschiktheidsfonds). De regering stelt hiervoor geld beschikbaar.
  2. Na het eerste ziektejaar krijgt de werkgever meer duidelijkheid. Het medisch advies van de bedrijfsarts wordt wettelijk leidend bij de toets of er voldoende aan reintegratie is gedaan. Zo kan er door het UWV geen loonsanctie meer opgelegd worden als alles volgens het advies van de bedrijfsarts is gedaan. 
  3. Verzekeraars ontwikkelen een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. Hiervoor zijn duidelijke richtlijnen opgesteld. Ondernemers weten dan waar ze aan toe zijn en er wordt een hoop gedoe uit handen genomen. De werkgever kan zelf bepalen welke eigen risico hij wil lopen.
  4. Bij schade schiet de premie niet omhoog, dankzij de collectiviteit die met de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering wordt gecreëerd.

Wat doet de ANKO?

De ANKO is blij met dit nieuws, maar gaat er wel nauw op toe zien dat de plannen ook daadwerkelijk gunstig uitpakken voor kleine ondernemers in het winkelambacht, zoals nu beloofd is.

Daarnaast gaan we in 2019 actief aan de slag met het ontwikkelen van een verzuim-ontzorg-verzekering specifiek voor kappers. Tot die tijd blijft onze huidige regeling waarmee leden ook al ontzorgd worden, gewoon bestaan.

Reageren

Reacties (1)

Martine

Hoi Anko,' welke Anko ontzorg regeling word er bedoelt in het artikel waar mee afgesloten wordt? Ik zou er graag meer over weten. Met vriendelijke groet, Martine

23 dec 2018

Reageren op: Lange strijd beloond: loondoorbetaling verbetert voor kleine werkgevers!

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd