13 okt 2020 Maatregelen om nieuwe lockdown te voorkomen

Premier Rutte schetste vanavond een uiterst ernstig beeld: het aantal besmettingen met het coronavirus blijft explosief stijgen. De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk en we moeten nu echt alles op alles zetten om een tweede lockdown te voorkomen. Er is gekozen voor extra en ingrijpende maatregelen. De nieuwe maatregelen zijn met name bedoeld om het sociale verkeer te beperken en op deze manier het virus een halt toe te roepen.

"Als we nu niets doen dan verdubbelen de cijfers de komende weken zich nogmaals", zegt minister De Jonge. "We kunnen de mensen in de zorg niet vragen te blijven dweilen als we zelf de kraan laten openstaan." De Jonge zegt dat door minder bewegingen en minder contacten tussen mensen het aantal besmettingen echt omlaag moet gaan.
 
Volgens premier Rutte is het nu zaak om eigen verantwoordelijkheid te nemen. "Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt", zei Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie. "Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nú", aldus de premier.

Mondkapjes worden verplicht
De overheid heeft op 30 september 2020 al het dringende advies gegeven aan de kappersbranche om mondneusmaskers te gebruiken. Dit advies geldt voor de kapper én de klant.  Voor de publieke binnenruimtes bereidt het kabinet nu een mondkapjesplicht voor, voor iedereen vanaf 13 jaar. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, blijft het een dringend advies, maar we dringen er bij iedereen op aan om dit advies te volgen! Wij staan hier als ANKO helemaal achter. Laat ook de kappersbranche op dit punt zijn verantwoordelijkheid pakken, zoals we dat al eerder hebben gedaan in het optimaal naleven van de maatregelen.
 
Andere maatregelen die van belang zijn voor kappers:

  • Winkels in de detailhandel moeten na 20.00 uur gesloten zijn en dat geldt ook voor kappers. Voorlopig zijn koopavonden (na 20.00 uur) niet toegestaan.
  • Er mogen nog maximaal 30 personen in één binnenruimte. We zoeken nog uit of dit ook geldt voor kapsalons.

Alle maatregelen zijn in principe een maand geldig. Na twee weken gaat het kabinet de balans opmaken.
 
Nadere info volgt
We gaan de nieuwe maatregelen en de verdere uitwerking verder bekijken en zullen jullie in de komende dagen verder informeren.