23 jun 2022 Meestgestelde vragen over de nieuwe loontabellen in de cao

Zoals je weet komt er een nieuwe cao aan. Graag nemen we je mee in de meestgestelde vragen over de nieuwe loontabellen.

Meestgestelde vragen over de nieuwe loontabellen in de cao

De bruto maandlonen per 1 juli 2022 zijn bekend en zijn verhoogd met 4,5%. Nieuw in deze loontabel zijn de 2 kolommen voor de junior stylist 1e en 2e jaar, die geen BBL opleiding volgen. Deze junior stylisten van 18, 19 en 20 jaar hebben een hoger loon. Dit komt omdat bij deze leeftijden het reguliere wettelijk minimum loon van toepassing is (bij de BBL-er in deze leeftijd is het wettelijk minimum loon lager) en een werknemer nooit onder het wettelijk minimum loon betaald mag worden. Is jouw werknemer een junior stylist, maar volgt zij geen BBL-opleiding dan maak je gebruik van deze nieuwe loonschalen.

De functies in de kappersbranche vind je omschreven in het functiehandboek

Wat zijn de meest gestelde vragen over deze nieuwe loontabellen?

Hoe ga je om met de Bol stagiair, die bijvoorbeeld op zaterdag komt werken?

De Bol stagiar, die naast de stage ook werkt in de salon moeten ingedeeld worden in de functie 1e jaars junior of 2e jaars junior (als ze 2e jaar Bol stagiar zijn) en dus niet in de bbl- functie van 1e of 2e jaar. Als zij echter het werk van een salonassistent doet op de werkdag, dan moet ze uitbetaald worden als salonassistent.

In welke functie deel ik een Vmbo leerling in, die als vakantiekracht komt werken?

De Vmbo leerling, die als vakantiekracht komt werken, zal ingedeeld worden in de functie junior stylist 1e jaar. Het loon van deze werknemer is in de regel gelijk aan de junior stylist 1e jaar bbl-er, aangezien de VMBO leerling vaak jonger dan 18 jaar is.

In welke functie deel ik een vakantiekracht in?

De vakantiekracht, die geen opleiding volgt in het kappersvak, wordt ingedeeld als salonassistent. Volgens de functieomschrijving van een junior stylist is het namelijk van belang dat je een opleiding volgt. Als een vakantiekracht dit niet doet, wordt de vakantiekracht dus ingedeeld in de functie van salonassistent.

 

Waarom wordt dit onderscheid niet gemaakt bij de functie van junior stylist 3e jaar?

Dit is niet veranderd, dus hiervoor was geen aparte tabel nodig. De Junior stylist 3e jaar is in de regel een bbl-er, maar lonen zijn niet anders.