1 dec 2020 UPDATE! Mondkapjesplicht en quarantaine: wijzigingen per 1 december

Vanaf vandaag, dinsdag 1 december 2020, is de mondkapjesplicht een feit en zijn de quarantaineregels gewijzigd.

UPDATE!

De media schreven er al vorige week al over, maar het was tot vanochtend nog niet opgenomen op de website van de overheid: kappers mogen bij uitzondering een face shield gebruiken. We krijgen hier veel vragen over en houden de exacte invulling hiervan in de gaten.

Wat nu bekend is, hebben we verwerkt in onze veelgestelde vragen over mondkapjes. We hebben onze downloads en posters voor kappers aangepast op de nieuwe regels.

Haarwerkspecialisten werken als enigen in de kappersbranche al met medische mondkapjes en gebruiken deze ook voor hun kwetsbare klanten.V

Verandering testbeleid

Het algemene beleid blijft: doe geen coronatest zo lang je geen klachten hebt, want zelfs de gevoelige PCR-test kan een besmetting in de eerste dagen niet vaststellen. Een negatief testresultaat kan dus een valse geruststelling zijn en dat vergroot juist het risico dat er meer mensen besmet raken.

Maar vanaf 1 december is er een groep die zonder klachten toch welkom is in de teststraten. Dat zijn mensen in quarantaine, die vijf dagen geleden voor het laatst nauw contact hebben gehad met een besmet persoon. Dit kunnen  mensen zijn die zijn opgespoord via het bron- en contactonderzoek of via de corona-app, maar ook mensen met een huisgenoot met corona. Met de PCR-test is een besmetting nu na vijf dagen is een besmetting wél te meten zijn, ook als je geen symptomen hebt.

Nu de testuitslagen vaak binnen 24 uur beschikbaar zijn, kan je bij een negatief resultaat dus al na zes dagen uit quarantaine – vier dagen eerder dan de standaardperiode van tien dagen. En dat is goed nieuws voor ondernemers!

Die test na vijf dagen moet dan wel een officiële PCR-test zijn, benadrukt de GGD. Want zonder duidelijke klachten zijn de vaak commercieel aangeboden sneltests niet betrouwbaar, ook niet als er vijf of meer dagen na een mogelijke besmetting getest wordt.

Tip van de GGD

De GGD heeft nog een tip die om te voorkomen dat mensen onnodig in quarantaine moeten: zet de corona-app uit in de teststraat! Anders is er een grote kans dat je diezelfde dag nog hoort dat je nauw contact had met een besmet persoon, en dus in quarantaine moet. Feitelijk ben je door alle maatregelen in de teststraat steeds veilig geweest, maar dat kan de app niet zien. Dus zet hem uit!

Downloads

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor kappers

517 KB
Poster mondkapje met gezichtsbehandeling

51 KB
Poster mondkapje zonder gezichtsbehandeling

35 KB