19 mei 2025 Nieuwe mbo-opleidingen voor de kapper en barbier in voorbereiding

In 2024 hebben ANKO, CNV en FNV MOOI binnen het Brancheplatform Kappers (BPK) intensief samengewerkt aan de actualisering van de beroepscompetentieprofielen (BCP’s) voor kappers, allround haarstylisten en salonmanagers. BCP’s beschrijven de vereiste vaktechnieken, kennis en beroepshouding die een kapper, met zo’n 4 jaar werkervaring na het behalen van het mbo-diploma,  moet beheersen om het kappersvak professioneel (vakvolwassen) uit te oefenen. De BCP’s zijn de standaard om de kwaliteit van het vakmanschap in de kappersbranche zo hoog mogelijk te houden.

Nieuwe mbo-opleidingen voor de kapper en barbier in voorbereiding

Het actualiseren van de BCP’s is een wettelijke taak van het georganiseerd bedrijfsleven. Naast de bestaande BCP’s is een nieuw BCP ontwikkeld voor de groeiende groep barbiers. Dit nieuwe BCP sluit aan op de ontwikkelingen in de kappersbranche en is gebaseerd op wensen en medewerking van professionele barbiers. Een ‘eigen’ BCP voor barbier is logisch omdat de werkzaamheden van een barbier en kapper nogal verschillen. Barbier is ook een serieus beroep en daarvoor moet je goed opgeleid worden in een erkende beroepsopleiding (mbo). Hiermee krijgt de gediplomeerde barbier een door de kappersbranche gewenste startkwalificatie.

De ontwikkelde en vastgestelde BCP’s voor kapper en barbier hebben nog een belangrijke functie: ze gelden als het belangrijkste brondocument om tot erkende mbo-opleidingen voor de kappersbranche te komen. De eerste stap daarbij is dat de BCP’s door sociale partners worden aangeboden aan SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). SBB heeft de wettelijke taak om namens het ministerie van Onderwijs te zorgen voor de ontwikkeling van actuele kwalificatiedossiers. Voor de kappersbranche is dat het kwalificatiedossier Haarverzorging, dat onder leiding van onderwijskundigen van SBB in samenwerking tussen deskundigen uit de branche (kappers en barbiers) en het onderwijsveld (docenten kappersopleidingen) wordt ontwikkeld. In het kwalificatiedossier wordt op basis van de BCP’s en de wensen van het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs vastgelegd over welke vaardigheden, kennis en competenties een kapper, barbier of salonmanager moet beschikken na het behalen van het mbo-diploma. De gediplomeerde kan hiermee startbekwaam in de branche aan de slag.

Gezien de voortgang is de verwachting is dat het herziene kwalificatiedossier Haarverzorging in de tweede helft van 2025 wordt vastgesteld door de minister van Onderwijs. Na deze vaststelling kunnen dan de nieuwe mbo-opleidingen voor kapper, barbier en salonmanager worden samengesteld. Daarbij gaat het om de opleidingsprogramma’s die door de studenten zowel op de ROC’s en particuliere opleidingen als in de kapsalons of barbershops moeten worden gevolgd. Uiteraard horen bij deze programma’s te ontwikkelen leermiddelen en examens bij. De eerste nieuwe mbo-opleidingen voor kapper, barbier en salonmanager kunnen op z’n vroegst in september 2026 van start gaan. Beroepsopleidingen die aansluiten op de actuele beroepspraktijk en waarmee nieuwe vakmensen toekomstgericht worden opgeleid.

Van BCP’s naar nieuwe mbo-opleidingen

2024 ANKO, FNV Mooi en CNV actualiseren de BCP’s

2025 BCP’s worden verwerkt in kwalificatiedossier haarverzorging

2025 Minister van Onderwijs keurt kwalificatiedossier goed

2026 Opleidingsprogramma’s, leermiddelen en examens worden ontwikkeld

2026 Nieuwe mbo-opleidingen voor kapper en barbier op z’n vroegst van start