13 dec 2018 Nieuwe wetgeving cadeaubonnen per 1 januari 2019

Wanneer je in je salon eigen cadeaubonnen verkoopt, is het nu zo dat je pas btw afdraagt op het moment dat de klant de bon besteedt. Daar komt per 1 januari verandering in.

Nieuwe wetgeving cadeaubonnen per 1 januari 2019

Vanaf volgend jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen cadeaubonnen:

  1. Bonnen die zowel te besteden zijn aan kappersbehandelingen (laag btw-tarief) als aan producten (hoog btw-tarief); en
  2. Bonnen die uitsluitend te besteden zijn aan kappersbehandeling óf aan producten, waarbij je dus vooraf kunt vaststellen welk btw-tarief van toepassing is.

Voor type 1 bonnen blijft de wetgeving gelijk: je draagt pas btw af wanneer de bon besteed wordt. Dan is immers pas duidelijk welk btw-tarief van toepassing is.

Voor type 2 bonnen verandert de wetgeving. Bij uitgifte/verkoop is al duidelijk welk btw-tarief van toepassing is en vanaf 1 januari 2019 moet je de btw dan ook afdragen op het moment van uitgifte/verkoop van de bon.

Reageren

Reacties (4)

Hans

In mijn ogen weer een stukje nutteloze wetgeving. M.b.t. bon 2 sluit ik mij aan bij Dirk Jan want die zal nauwelijks gebruikt worden. Gewoon als salon je eigen bon laten drukken en de voorwaarden daarop zetten die je zelf wilt en alleen type 1 bon gebruiken. Einde oefening zou ik zeggen.

18 dec 2018

ANKO

Bij type 2 is de ondernemer verplicht om btw af te dragen op moment van verkoop. Dit zou dus een bon kunnen zijn waar een consument alleen een product mee kan kopen. Cadeaubon type 1 is, zoals je zegt, de meest gehanteerde vorm omdat een consument er een behandeling mee zou kunnen kopen of een product. Voor wat betreft de geldigheidsduur wijzigt er niks. Op de Kapperscadeaubonnen is een geldigheidsduur opgenomen van 1 jaar na datum uitgifte. Op bonnen die je zelf uitgeeft kan je een langere geldigheidsduur opnemen. Hoop dat jullie hiermee vooruit kunnen.

17 dec 2018

Dirk Jan

Ik snap de wetswijziging niet: in de nieuwsbrief staat dat er iets wijzigt per 1 januari als je eigen kadobonnen verkoopt, maar bij kadobon 1, de meest gehanteerde, wijzigt er feitelijk niets. En wat is het voordeel van bon 2?

17 dec 2018

Rob Kersbergen

Dank voor dit bericht. Voor ons verandert er niets. Maar in de wandelgangen heb ik iets gehoord over de GELDIGHEIDSDUUR van cadeaubonnen. Volgens de consumentenbond is dat tenminste 1 jaar. Maar ook hoor ik dat dit zou gaan wijzigen naar 2 of 3 jaar. Hoe zit het nu precies?

17 dec 2018

Reageren op: Nieuwe wetgeving cadeaubonnen per 1 januari 2019

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd