4 apr 2020 NOW-loket opent op 6 april!

Werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 6 april om 9.00 uur een aanvraag indienen bij het UWV. Het UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Het UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. Ze verwachten dat het vaak zelfs sneller zal gaan, waarbij het wel van belang is dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen.’ Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van het UWV straks een checklist te vinden met de benodigde gegevens.

We zullen je uiteraard vanaf maandag verder informeren en helpen waar nodig. Lees alvast de Uitleg NOW-regeling of bekijk ons filmpje over de NOW-regeling.


ANKO in de pers

  • Vanmorgen was ANKO-voorzitter Maurice Crusio op BNR om te praten over de verplichte sluiting van kappers. 'Dicht zijn is geen keuze, maar een verplichting!' Luister hier het interview terug.
  • RTL Nieuws besteedde vandaag aandacht aan onze ‘Kappers zijn dicht’-campagne en ging daarvoor op bezoek bij Maurice Crusio. Kijk hier de uitzending van het RTL Nieuws terug (fragment op 7:50).
  • We vertelden RTL Nieuws dat veel kappers aan ons de vraag stellen hoe het kan dat politici en presentatoren nog steeds zo strak gekapt op tv verschijnen. Ze lieten er geen gras over groeien en Hugo de Jonge en Mark Rutte werden aan de tand gevoeld over hun (te) strakke coupe.


NOW-regeling en andere werkzaamheden werknemer


Mag een werkgever die gebruik maakt van de NOW-regeling werknemers vragen om andere werkzaamheden te verrichten? Wij vinden van wel, want alleen als team van werkgevers en werknemers samen kom je door deze crisis. RTL-Z kreeg deze vraag ook en zocht het uit. Kijk het fragment terug. 

Geen facturen Buma/Sena


We zijn blij om jullie te kunnen melden dat de ANKO voorlopig geen Buma/Sena facturen zal versturen. Mede door onze eigen directe contacten en door de overlegstructuur die wij via MKB Nederland en belangorganisatie Voice hebben, hebben  Buma (muziek: tekstschrijvers), Sena (muziek: artiesten) en Videma (beeld) besloten de facturen tot een nader te bepalen datum uit te stellen. Ze geven aan zich ervan bewust te zijn dat kappers verregaande gevolgen ondervinden van de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het Coronavirus terug te dringen en dat dat vraagt om solidariteit. 

Leestafel pauzeert abonnement

We zijn ook heel blij met het besluit van De Leestafel om de abonnementen te pauzeren vanaf 1 april. Dit doen ze zolang de overheid de huidige maatregelen inzet. Het pauzeren gaat automatisch, dus je hoeft er niets voor te doen. De niet-geleverde pakketten worden uiteraard niet in rekening gebracht.

Belastingdienst gaat het nog makkelijker maken

De Belastingdienst gaat het makkelijker maken voor ondernemers om hun belastingen later te betalen. Het aanvragen van uitstel wordt eenvoudiger en er kan voor meer belastingen uitstel worden aangevraagd. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) vandaag bekendgemaakt.
 
De Belastingdienst maakte eerder al bekend dat ondernemers die worden geraakt door de coronacrisis drie maanden uitstel kunnen vragen voor het betalen van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.
 
Om ondernemers nog wat meer ruimte te geven kunnen ze nu ook uitstel vragen voor het betalen van de kansspelbelasting, assurantiebelasting (verzekeringsbelasting), de verhuurdersheffing, milieubelastingen (energiebelasting, ODE, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting en belasting op leidingwater), accijnzen en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.
 
ANKO gaat bekijken hoe deze maatregelen uitpakken voor kappers en of het inderdaad makkelijker wordt voor ondernemers. We zullen jullie hierover nader informeren.