27 jan 2022 Onderhandelingen nieuwe kappers-cao van start

Begin 2020 liep de huidige cao voor de kappersbranche af, maar is door de zogenaamde ‘nawerking’ nog steeds van kracht. Door de coronacrisis is er de afgelopen twee jaar niet onderhandeld over een nieuwe cao, maar daar is deze week een start mee gemaakt in een verkennend gesprek met de vakbonden.

Onderhandelingen nieuwe kappers-cao van start

Beide partijen willen een cao die recht doet aan de situatie waarin de kappersbranche verkeert. Voor de ANKO betekent dat we een passende beloning en goede arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden voor het behoud van werknemers. Zij zijn immer ons grootste kapitaal. De cao moet rekening houden met een steeds hoger wettelijk minimumloon en krapte op de arbeidsmarkt. Maar we kunnen uiteraard niet voorbijgaan aan de enorme financiële klappen die werkgevers hebben gekregen door de lockdowns. Ook willen we in gesprek over hoe de personeelsplanning zo goed mogelijk kan aansluiten bij de vraag uit de markt.

Belang cao

In de enquête die in het najaar van 2021 gehouden werd, kwam duidelijk naar voren dat ANKO-leden  een goede, algemeen verbinden verklaarde cao belangrijk vinden voor de professionaliteit in onze branche. Het voorkomt bijvoorbeeld dat ondernemers met elkaar concurreren op arbeidsvoorwaarden.

Delegatie

Op 22 februari praten sociale partners verder over de cao. De onderhandelingsdelegatie van de ANKO bestaat, naar een externe woordvoerder, uit:

  • Marco Leus (ANKO-lid)
  • Hannelore Schellevis (ANKO-lid)
  • Wilbert Rombouts (ANKO-lid)
  • Wijnand van Unen (directeur ANKO)
  • Katinka Boekhorst (cao-specialist ANKO)

We houden je op de hoogte!