21 mrt 2019 Onderzoek branchediploma voor vakvolwassen kapper

De ANKO vindt het belangrijk dat het niveau waarop het kappersvak in Nederland wordt uitgeoefend hoog is. Naast onze inzet voor de nieuwe Beroepscompetentieprofielen, gaan we ook onderzoeken of er een zogenaamd 'branchediploma' ingevoerd kan worden. En we horen graag hoe jij hierover denkt! 

Onderzoek branchediploma voor vakvolwassen kapper

Met een branchediploma kan een kapper bewijzen dat hij of zij het door de branche vastgestelde niveau bereikt heeft. Het onderzoek naar de invoering van zo'n diploma doen we samen met de vakbonden. Het is een ingewikkeld proces, want er zijn veel zaken die uitgewerkt moeten worden. Wat zijn de eisen waaraan moet worden voldaan? Wat is de inhoud van de toetsing? Hoe wordt er getoetst en beoordeeld? Wat zijn de kosten? Belangrijk is dat de praktijk in de kapsalon het uitgangspunt is en dat het een toetsing van de branche zelf is.

Onderzoek

Inmiddels zijn er vier regionale kennissessies georganiseerd met een groep  ANKO-leden en leden van de vakbond. In deze sessies is aandacht besteed aan de wensen, verwachtingen, mogelijke bezwaren en andere aandachtspunten rondom de invoering van een branchediploma. De input uit deze sessies wordt gebruikt om onder werkgevers en werknemers in de kappersbranche een breed, online onderzoek uit te voeren. Houd je mailbox dus in de gaten, want ook jouw mening over dit onderwerp is belangrijk! De resultaten en conclusies van dit onderzoek moeten rond de zomer leiden tot een besluit van de ANKO en vakbonden of er wel of geen branchediploma zal komen.

Reageren

Reacties (38)

Karin den Boer

Eerlijk gezegd vind ik dit echt te ver gaan. Mijn kappersdiploma’s dames- en herenvak, ondernemers en middenstand heb ik gehaald waarna ik mijn kapsalon begon. Nu willen jullie dat ik na 30 jaar ervaring (tevens zolang lid van de ANKO) mijn kunstjes weer moet gaan vertonen. Maar dit is niet de oplossing. Het gaat om de vrije vestiging van kapsalon’s, met of zonder diploma's en dat is danig uit de hand gelopen en een groot probleem geworden. Hierbij krijg ik ook het idee dat er weer een regel bij verzonnen wordt om jullie en ons aan het werk te houden. (dit klinkt niet aardig, maar zo werkt het wel) Ik vraag mij af wat hiervan de meerwaarde is. Mijn klanten zien dat niet en gaan ook niet extra voor de dienst betalen. Ik zit hier ook niet op te wachten, weer extra tijd en geld. Pak daadwerkelijk nu eens het probleem aan van de thuiswerkers, beunhazen en vrije vestigingen. De (lang) gevestigde kapsalon hoeft dit probleem niet op te lossen. Laat de nieuwe kappers/ kapsalons maar weer komen met kappersdiploma’s zoals vakdiploma dames- en herenvak, ondernemerschap en zeker de middenstand. Om dat te halen vereist dat de nodige discipline. En voordat er een onderneming wordt opzetten dat er aan deze criteria moet worden voldaan. Dan zullen jullie zien dat het probleem voor een groot deel opgelost gaat worden.

30 okt 2019

Ibo Uyttenhovve

Hallo, Ik vind het een goed idee , zo kan je enigszins wild groei Tegen gaan en dan heb ik het niet over het haar . De laatste jaren springen de salons als paddestoelen Uit de grond . Grt Ibo

20 mei 2019

E. Jongenelis

`n heel goed plan. Want je hoeft tegenwoordig geen vakopleiding meer te hebben en ook geen middenstand diploma , dus iedereen kan zo aan de gang.

28 mrt 2019

Andre Steffen

Valt dit onder de categorie; het wiel overnieuw uitvinden? Of terug naar vroeger? Toch veel succes gewenst. Terug naar een goed diploma voor dames-/herenkapper. Bv. Wel leren wikkelen, maar geen examen wikkelen. Slagleggen? Ook leuk als basis. Ga zo maar door.

26 mrt 2019

Marijke

Het zou mooi zijn wanneer je een vakdiploma, vaktheoriediploma, met een soort middenstandsdiploma combineert, dat je dan pas een salon mag starten. Zo was het eerst. Tegenwoordig staat het kappersdiploma nergens meer voor. Na 2 jaar scholing denken ze al allround kapper te zijn! Dat je dan direct een eigen zaak kan beginnen is dus niet goed. Op zich is gezonde concurentie ok. Maar er zou ook een strak beleid vanuit de regering moeten komen over het aantal kapsalon/ zelstandig werkende kappers op het aantal inwoners. Met bovenstaande oplossingen krijgen we weer een gezond kappersvak.

26 mrt 2019

kapsalon annemiek

Zie dit graag ingevoerd worden door de anko en derden.. Voor het behoud van ons vak en het aanzicht wat wij hebben. Zou ook graag zien dat de AOV weer wordt ingevoerd en zonder die papieren je niet voor je zelf kunt beginnen. Mag best allemaal weer wat strenger worden. om wilt groei tegen te gaan.

26 mrt 2019

Dagmar Schneider

Heel erg belangrijk! Zeker weer DOEN! Het zou zo jammer zijn wanneer ons mooie vak steeds meer gaat verpauperen. Er zijn nu zo veel mooie jonge talenten die deze kans verdienen naast de "zelfmade" kappers die ons landje steeds meer overwoekeren.

26 mrt 2019

Gerben Minnesma

Erg belangrijk voor nu e de toekomst om de wildgroei van ongediplomeerde kappers tegen te gaan. Willen wij ons vak hoog in het vaandel houden, dan zal er zo snel mogelijk iets moeten gebeuren.

26 mrt 2019

Frans Grotenhuis

Graag invoeren. Geef zelf les aan een ROC en zie met lede ogen aan hoe het vak steeds verder achteruit holt. We leren van alles een klein beetje en dan verlaat de leerling de school al met een all-round diploma. Ook de steeds aangepaste uitzondering op de eisen (bijv. herenvak kort model met gebruik tondeuse, waar niet meer vermeld wordt dat het oor vrij geknipt dient te worden) moeten door echte vakmensen getoetst worden.

26 mrt 2019

Sabine

Ik vind het een mooi plan kijkend naar de kappers met vakdiploma . Maar wat ik denk ik nog intressanter vind welke gediplomeerde kapper gaat op training en zorgt dat hun kwaliteit versterkt wordt/blijft ! Dit is goed voor de eigen ontwikkeling en van de salon. Tevens is het prijs kaartje hier vaak ook naar te leiden voor de consument! Goed opgeleid personeel kost meer dus de tarieven zullen geen €10,- / €15,- zijn.

25 mrt 2019

H.K van Laar

Ik vond het al van de zotte in de jaren 90 dat kappers op de 0 sectie kwamen. Geen vakdiploma, geen middenstandsdiploma en waarom! Zodat onze medelanders ook gemakkelijker een zaak konden beginnen, maar er hebben zoveel mensen van geprovieteerd. Op iedere hoek van de straat kwam er een garage kapper en maar niet te spreken over de tientjes kappers!!!!!!!!! We moeten weer terug “GEEN VAKDIPLOMA GEEN ZAAK” klaar!

25 mrt 2019

Jolanda Kulk van maanen

Branchediploma HEEL BELANGRIJK in deze tijd . Er is een explosie aan ongeschoold ondernemerschap. Daardoor worden de erkende salons gedemotiveerd om leerlingen op te leiden, en er een te kort ontstaat. Ook is de huidige junior styliste niet altijd serieus in haar opleiding en “ kiest maar iets” .Het kappersvak zal hierdoor een opwaardering krijgen en vooral het witwassen meer tegen houden .

25 mrt 2019

b Willems

Alweer een diploma erkenning die weer geld moet kosten . En kappers die geen anko lid zijn daar ook weer langs piepen. Als consument weet je best naar welke kapper je wel of niet moet of wil gaan ! Ik vind het dus geen goed plan. We hebben al zoveel regels en criteria waar we ons aan moeten houden . We gaan vaak genoeg naar trainings via ons merk dat we in de salon hebben ,dat regelt ieder voor zich .Om daar weer een toetsing aan vast te plakken en diploma van ANKO met keurmerk ,nee dank je. En wedden dat er een behoorlijk prijskaartje aan vast komt te hangen. nee ik bedank

25 mrt 2019

Cor Roumen

Beste ANKO, het is toch van de zotte dat je met je behaalde zwem diploma al een kapsalon kunt beginnen. Daardoor krijg je zo'n on evenredige concurrentie. Mensen beginnen in de meest rare ruimtes een kapsalon, garage of boven kamertje. Laat dit a.u.b. stoppen. Wij moesten inderdaad een vakdiploma en een middenstand diploma overleggen om te mogen en kunnen beginnen. Hoe ver laten we het niveau van dit mooie vak nog zakken. Niks in een woonwijk beginnen, huur net als de gevestigde kapper maar een pand in een centrum of wijk centrum en begin dan. Kijken hoe veel er dan nog over blijven. En geen diploma's geen zaak. Jammer dan. En de eerste de beste minister die zegt, nee hoor niet nodig. Die laten we dan knippen door een uitgekozen parlementariër. Kijken of zijn of haar mening dan veranderd en toch een vakdiploma wel op prijs stelt. Ik wil wel naar De Haag gaan om dit eens voor te stellen, word nog gezellig in de tweede kamer. Met groet Cor Roumen.

25 mrt 2019

M v Herk

Eindelijk!

25 mrt 2019

Kees de bruin

Volgens mij bestaan er al diploma’s! Dat je die volgens de europese regels niet nodig hebt zegt genoeg. Ik zou me als anko eerder voor andere zaken in de detailhandel druk maken bv een verplichting om altijd een werkend pinapparaat in een ‘winkel’ te moeten hebben. Controle op ‘werknemers’. Staat iedereen die werkzaam in de branche wel geregistreerd?

25 mrt 2019

Johan

"VROEGER" had je je vakbewaamheid en inschrijving K.v.K. (welke je kreeg als je een vestigingsvergunning kon laten zien) nodig om ANKO kapper te worden. Niemand twijfelde aan de vakbekwaamheid van een ANKO kapper, misschien dit weer invoeren. Betekend wel minder leden

25 mrt 2019

Sandra

Ik ben het er mee eens. Beter voor nieuwe leerlingen, vak en branchevervaging en prijsstelling

25 mrt 2019

maurice

ben het helemaal met Patricia eens, bedenk dat voor je het weet je ieder jaar weer moet laten zien dat je aan de eisen voor het " diploma " voldoet. deze testen zullen niet goedkoop zijn, zie test ANKO haarwerkers ieder jaar. En idd als je het als kapper verprutst zullen de klanten vanzelf weg blijven, Ons bedrijf bestaat al 80 jaar waarvan ik er 40 jaar in werk, krijg je dan automatisch een branche diploma voor "vakvolwassen" kappers????

25 mrt 2019

Patricia

En dan... ben benieuwd hoe dit uitgewerkt wordt en gepresenteerd wordt aan de consumenten / klanten want het is uiteindelijk de consument die kiest om wel of niet naar een bepaalde kapper te gaan....dit is vaak meer afhankelijk van andere factoren dan een branchediploma...sorry ben misschien erg sceptisch maar heb 10/15 jaar geleden veel energie en geld gestoken in ANKO’s “master of hair” dit liep uiteindelijk op een grote flop uit.......helaas...

25 mrt 2019

Aad den Haan

Uitstekend idee! Het kappersvak rent achteruit. Als de jeugd niet weet wat te gaan doen qua werkinvulling, worden we “maar kapper/ster”! Iedereen slaagt vanwege de subsidie’s die gegeven worden op hoge slagingspercentages. Schandalig!! Terug naar de vestigingspapieren met alle (strenge) eisen die daar bij horen.

25 mrt 2019

johan

Ja zeker voor , maar idd wie bepaald wanneer iemand zo een diploma verdiend? Werk in de salon , of de vakbekwame onderdelen die je op school haalt ... Nee , dat komt nooit op 1 lijn. Tenzij er een systeem is welke vorderingen monitort , met ervarings jaren komen ook de kwaliteiten. niet hoe mooi je een 9 vakken wikkelt of een stevige toupage opm je examen Zorg dat salons een certificering of kwaliteit keurmerk krijgen en laat de consument dan een keuze maken.

25 mrt 2019

Henry van Zwam

branchediploma is noodzakelijk ik vind het belachelijk dat er geen diploma of een erkeningsregeling is. Zo gaat de kwaliteit van het vak erg achteruit.

25 mrt 2019

eric lorist

Belangrijk item!! Schooldiploma alleen geeft geen kwaliteit van het kappersvak weer, helaas! De school is te veel subsidie gestuurd en heeft belang bij hoge uitstroom van kappersdiploma's zonder belang te hechten aan kwaliteitswaarborg. Bij de toetsing zal dus uniforme criteria opgesteld moeten worden en via een examencommissie waarin vakmensen zitten worden getoetst. Voorwaarde is dat deze examencommissie belangeloos opereert!!

25 mrt 2019

Atilla taner

Ja gelijk invoeren- mensen die beetje op YouTube knip filmpjes hebben gezien denken dat ze kapper zijn ...... Ik ben voor het invoeren voor zo’n erkenning !

25 mrt 2019

Peter Borsje

Ik vind dit zéér belangrijk want door de wildgroei aan kappers ziet de consument de bomen door het bos niet meer. Onderscheid maken door up to date- getraind personeel en beunhazen. zou zeer gewenst zijn.

25 mrt 2019

rob Pronk

Top!

25 mrt 2019

willy gout

Zo lang de opleiding blijft permanenten en watergolven, slaat het hele vakdiploma nergens op. Laat staan een branche diploma.

25 mrt 2019

Wim Crijns

Super nieuws.goed plan.zo kan er eindelijk iets gedaan worden aan de 10 these kapper.complimenten

25 mrt 2019

Ingrid

Top wordt eens tijd!

25 mrt 2019

Meta

Ik begrijp dat er wat nodig is .Maar naar mijn mening zegt de diploma niks. Ik ben heel goed in mijn werk.dat durf ik te zeggen .Ga er niet voor 100 procent voor maar 200 procent. In elk vak wordt misbruik gemaakt van van alles. En ik durf te zeggen die diploma zal mij niet beter maken . En ook niet slechter. Ik heb nooit goed kunnen leren altijd rond het gemiddelde .Maar heb nu toch een heel goed lopende salon .waar ik super trots op ben .niemand had ooit gedacht dat dit voor mij weg gelegd is. Maar het is gelukt en ik ben trots op mijzelf. Omdat ik van het vak houd en van de mensen houd en doe het met al de liefde die ik heb .laat de mensen gingen doen wart zij goed in zijn en ik doe het mijne. Dus ja wat zou voor mij die diploma veranderen. In mijn ogen niets. Gr meta

25 mrt 2019

Thea

Zolang de school beslist wanneer een leerling slaagt, heeft dit geen zin. Ik had een leerling die bepaalde handelingen niet beheerste, hij weigerde om die te oefenen, want het was niet zo zijn ding..... Maar kreeg op een gegeven moment een appje dat hij geslaagd was. Hij had bij ons geen handtekening gekregen.... maar wel geslaagd. Ik vroeg hem daarna, hij zei ik heb nu een allround kappersdioma dis wat zou jij mij nu nog moeten leren... ik wist niet wat ik hoorde... Tien ik later de stagebegeleider er op aan sprak zei ze, dat ze dacht dat het wel gied zou komen en ik was zo lovend over hem.... ik zou een aantekening krijgen in het dossier... omgekeerde wereld.

25 mrt 2019

M.de Ruiter

Goed idee om het vakmanschap en de ervaring van de gecertificeerde kapper beter te benadrukken!

25 mrt 2019

Marc Michielse

ik sluit mij helemaal aan bij het antwoord van Miranda.

25 mrt 2019

Miranda

Zou goed zijn mits het alleen aan kappers wordt aangeboden die in een winkelpand zitten Niet in een garage of schuur Zij leiden uiteindelijk toch geen mensen op En met het oog op gelijk speelveld mogen de kappers in een winkelpand met personeel dat extraatje wel een keer hebben

25 mrt 2019

Angela's coiffure

erg nodig!!!

25 mrt 2019

arienne Burggraaf

DOEN !!

25 mrt 2019

Gerrie Ridderikhoff

Top idee!!

25 mrt 2019

Reageren op: Onderzoek branchediploma voor vakvolwassen kapper

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd