2 aug 2023 Schulden? Belastingdienst tijdelijk soepeler bij saneringsakkoord

Lukt het niet om je belastingschuld en andere schulden te betalen? Dan kun je misschien een zogenaamd 'saneringsakkoord' sluiten. Dat wil zeggen dat je met al je schuldeisers afspreekt dat je maar een deel van je schulden betaalt. Vanwege de coronacrisis stelt de Belastingdienst zich als schuldeiser nu tijdelijk soepeler coulanter op in zo’n saneringsakkoord.

Schulden? Belastingdienst tijdelijk soepeler bij saneringsakkoord

Als je gebruik wilt maken van de tijdelijke regeling van een soepelere belastingdienst bij schulden, kan dat nog tot 1 oktober. Je komt hiervoor in aanmerking als je met alle schuldeisers afspraken kunt maken over een betalingsregeling. Dan ontstaat een zogeheten dwingend schuldeisersakkoord. De belastingdienst rekent dan geen dubbele maar slechts enkele percentages bij terugbetaling van hun schuld en zij doet tijdelijk afstand van haar bevoorrechte positie als schuldeiser. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Gezond bedrijf

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is een saneringsakkoord voor ondernemingen die in de kern gezond zijn, maar bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis een grote belastingschuld hebben opgebouwd, waardoor zij hun betalingsverplichtingen mogelijk niet meer kunnen nakomen. Voorwaarde om van het akkoord te kunnen profiteren, is dat alle schuldeisers toestemming geven voor een betalingsregeling. Willen een of twee van hen dat niet, dan kun je nog naar de rechter stappen om dat af te dwingen.

Overleg eerst met je boekhouder of accountant of deze regeling voor jou ook een uitkomst zou kunnen bieden.

Hier vind je meer informatie over de regeling >