2 nov 2020 Sneltest of sneller testen: hoe zit het nou precies?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten testen op het coronavirus. De meest gangbare manier is het testen bij de GGD of dit kan ook bij een commerciële of private partij. We krijgen veel vragen over coronatests. We merken dat er verwarring is over de termen die worden gebruikt en we zetten deze voor je op een rij.

Reguliere test

Bij de GGD krijg je een zogenaamde moleculaire test, ook wel een PCR-test genoemd. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Bij zo'n test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt of het coronavirus in het slijm aanwezig is. De test laat alleen zien of je corona hebt op het moment dat de GGD de test afneemt. Het toont niet aan of je eerder corona heeft gehad. Het nadeel is dat er momenteel in veel regio’s lange wachttijden zijn ontstaan voor de testen en de uitslag.

Sneller testen

Je kunt je ook laten testen bij een commerciële of private partij. Dit is exact dezelfde test als bij de GGD, maar je kunt er vaak sneller terecht en de uitslag is er ook sneller. De ANKO heeft met Coronalab afspraken kunnen maken voor snelle testen en een snelle uitslag tegen een betaalbaar tarief. Het laboratorium van Coronalab is goedgekeurd door het RIVM. Klik hier als je gebruik wilt maken van een test bij Coronalab tegen gereduceerd tarief voor ANKO-leden. Als je je bij een andere commerciële partij laat testen, is het verstandig om uit te zoeken of ze ook echt zijn goedgekeurd door het RIVM en of het ook echt om een volwaardige coronatest (PCR-test) gaat.

Sneltesten

Nu zijn er ook sneltesten. Deze geven vaak binnen een kwartier al een uitslag. Volgens het RIVM zijn de meeste sneltesten die nu worden aangeboden (nog) niet betrouwbaar. Om tot een betrouwbare uitslag te komen duurt het namelijk 4 tot 8 uur om dit in een laboratorium goed te onderzoeken. Er zijn vanuit de overheid wel diverse experimenten gaande met sneltesten, die goedgekeurd zijn, maar deze zijn niet beschikbaar bij private partijen. Om een betrouwbare uitslag te krijgen, wordt er op dit moment nog afgeraden om een sneltest te doen.

De ontwikkelingen rondom coronatesten gaan razendsnel. Als er iets verandert, informeren we jullie.