23 nov 2020 Steeds meer aandacht voor vestigingsbeleid via Lokaal Retailbelang

De ANKO werkt nu een aantal maanden samen met andere branches binnen Lokaal Retailbelang, een initiatief waarbij ondernemers en overheid samen werk maken van bruisende binnensteden. Onze focus ligt daarbij uiteraard op beter vestigingsbeleid voor kappers. In oktober meldden we al de eerste successen en we geven je graag een nieuwe update!

Steeds meer aandacht voor vestigingsbeleid via Lokaal Retailbelang

In Delft werd onlangs een onderzoek naar de wijkcentra van de stad gepresenteerd in aanwezigheid van de verantwoordelijk wethouder. Men kiest ervoor een fijnmazige structuur van wijkcentra te behouden, in plaats van concentratie in enkele grotere winkelcentra. Dat is niet altijd gemakkelijk, want leegstand ligt op de loer. Lokaal Retailbelang heeft gevraagd of de gemeente - om die wijkcentra levendig te houden - ook de groei van activiteiten (waaronder kapsalons) buiten die centra tegen wil gaan.

In Twenterand vertelde de wethouder tijdens een overleg met de winkeliersverenigingen dat het nieuw ingezette vestigingsbeleid voor de kappersbranche (alleen nieuwe salons in winkelgebieden) onlangs nog heeft geleid tot de afwijzing van twee bedrijven die in woonwijken wilden starten.

In de provincie Limburg denkt Lokaal Retailbelang mee om te komen tot een nieuwe Provinciale Retailvisie. Er is o.a. gepleit voor concentratie van zoveel mogelijk retail, horeca, overige dienstverlening en ambachtelijke activiteiten (waaronder kapsalons) in de bestaande winkelgebieden. 

In Den Bosch heeft Lokaal Retailbelang namens de ondernemersvereniging van Rosmalen haar zorgen geuit over te ruime branchering van het op te zetten (wijk)winkelcentrum Groote Wielen. Een stadsdeelcentrum met non-food (mode, huishoudelijke artikelen, etc.) kan de functie van Rosmalen bedreigen. Het nieuwe winkelcentrum zou alleen de wijk moeten bedienen en niet meer.