17 jan 2023 Streaming in salon niet toegestaan, controle aangescherpt

Muziek draaien in jouw salon, je doet het vast. Het zorgt namelijk voor een fijne (werk)sfeer. Maar wist je dat het gebruik van streamingsdiensten, zoals Spotify, Apple Music of YouTube Music in je salon niet is toegestaan? Deze streamingsdiensten mogen alleen privé gebruikt worden.

Streaming in salon niet toegestaan, controle aangescherpt

Tot nu toe werd hier niet op gecontroleerd door de streamingsdiensten en ook niet door Buma/Stemra, Sena of SCAN. Echter is door de rechter bepaald dat Buma/Stemra dit moet gaan controleren en ondernemers - die zich niet aan de regels houden - hierop moet aanspreken.

Aangepaste Algemene Voorwaarden Buma/Stemra
Buma/Stemra heeft, naar aanleiding van deze uitspraak, artikel 11 van hun Algemene Voorwaarden aangepast. Hierin is opgenomen dat je geen particuliere streamingsdiensten mag gebruiken in jouw bedrijf. Ondernemers hebben eind vorig jaar een brief ontvangen waarin Buma/Stemra vraagt met de aangepaste Algemene Voorwaarden akkoord te gaan.

Zijn er alternatieven?
Op de website van Buma/Stemra vind je een overzicht van muziekdiensten die wel bedrijfsmatig gebruikt mogen worden. Goed om te weten: ook voor deze muziekdiensten moet je een betaald abonnement afsluiten.

Korting op jouw Buma/Stemra - en Sena-heffingen
Om de kosten voor ANKO-leden zo laag mogelijk te houden, heeft de ANKO afspraken gemaakt met Buma/Stemra en de Sena. ANKO-leden die zich daarvoor aanmelden ontvangen korting op de Buma/Stemra- en Sena-heffingen. Check jouw korting op anko.nl/auteursrechten.