6 jun 2024 Update BCP's: dank voor jullie medewerking!

Na onze oproep hebben in de afgelopen weken bijna 450 haarstylisten, haarstylisten allround, salonmanagers en -eigenaren een enquête ingevuld over de kennis en vaardigheden die zij inzetten in de praktijk. Dankjewel voor jullie tijd en moeite!

Update BCP's: dank voor jullie medewerking!

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we samen met de vakbonden de beroepscompetentieprofielen (BCP’s) voor kappers updaten en ervoor zorgen dat opleidingen en trainingen in de toekomst blijven aansluiten op wat kappers nodig hebben in de salon.

Uit de enquête blijkt dat bepaalde kennis en vaardigheden die nu weinig nadruk hebben in de profielen, wel veel ingezet worden in de praktijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Soft skills zoals reflecteren en feedback geven
  • Kennis over bijvoorbeeld de bouw van de schedel en het werken met chemicaliën
  • Vaardigheden zoals het knippen van krullen en het maken van taper fades

Daarnaast blijkt uit de resultaten dat haarstylisten allround de meeste vaktechnieken toepassen op zowel dames als heren. Het onderscheid dame/heer is in de praktijk minder relevant geworden, waardoor dit onderscheid ook beter uit de beroepscompetentieprofielen weggelaten kan worden.

We zijn blij met de respons op de enquête en inmiddels hebben 20 respondenten een Fashion Cheque ontvangen als dank voor hun bijdrage.