21 apr 2020 UPDATE: stand van zaken rondom hygiëne-protocol kappersbranche

Enige weken geleden is de ANKO gestart met de voorbereidingen voor een hygiëne-protocol voor de heropening van de kappersbranche. Hiervoor is een brede werkgroep samengesteld waarin de haarwerkers, barbers, black hair en diverse grote en kleine kappersbedrijven vertegenwoordigd zijn.

Het doel van deze werkgroep is om te komen tot een door de Rijksoverheid ondersteund en goedgekeurd hygiëne-protocol voor de gehele kappersbranche. Belangrijk is daarbij ook dat het protocol praktisch, eenvoudig en op basis van de beschikbare middelen uit te voeren is.

Overeenstemming met de vakbonden

Vandaag heeft de ANKO ook met FNV Mooi en CNV Vakmensen overeenstemming bereikt over het opgestelde hygiëne protocol. Nu is er dus nog één stap te gaan en dat is goedkeuring door de overheid.

Het conceptprotocol is dit weekend meegenomen in het overleg over branches die mogelijk open gaan en wordt bekeken door de medische experts die verenigd zijn in het Outbreak Management Team, OMT.  Pas als het protocol door de overheid is goedgekeurd, is het definitief en kunnen we het delen. Uiteraard zitten we hier bovenop! We begrijpen heel goed dat kappers het liefst nu al maatregelen willen treffen en middelen willen inkopen, maar dan moet je wel zeker weten dat je de juiste koopt.

Protocol nog niet definitief!

Om te voorkomen dat er verschillende varianten gaan circuleren, kunnen we het concept protocol dat er nu ligt helaas niet met jullie delen.

We weten dat er wel al berichten circuleren over een goedgekeurd protocol. Deze berichten kloppen niet! Als het protocol door de overheid is goedgekeurd, zullen we dit meteen aan jullie beschikbaar stellen.

Wanneer mogen we weer open?

Vanavond maakt het kabinet bekend welke maatregelen wel of niet voor een langere periode in stand blijven. Dus tot die tijd is sowieso onzeker wanneer kappers hun vak weer mogen uitoefenen. Wij weten nog niet welk besluit er straks wordt genomen.