26 mrt 2020 Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus

De ANKO krijgt heel veel vragen over de gevolgen van het coronavirus. We staan onze leden graag persoonlijk te woord. Hiervoor hebben we het speciale ANKO Corona Steunpunt geopend.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus

Alle Q&A’s over de gevolgen van het coronavirus voor de kappersbranche vind je hier.

De vragen die we vandaag vaak krijgen, hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Wanneer kan je de TOZO regeling aanvragen? En waar moet ik aanvragen?
De regeling is nog niet van kracht. Gemeenten kunnen aanvragen al wel in behandeling nemen. Er wordt naar gestreefd om vrijdag a.s. de inhoud van de regeling bekend te maken.
Je moet de regeling aanvragen in de gemeente waarin je woont, dus niet in de gemeente waarin je salon gevestigd is.

Stelt de overheid eisen aan hoe ik als ondernemer de tegemoetkoming uit het Noodloket (4000 euro) besteed? 
Nee, je mag zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft. Het bedrag dat je ontvangt is een eenmalige gift van het kabinet, met oog op vaste lasten die betaald moeten blijven worden terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen. 
 
Mijn salon is dicht, maar ik verkoop nog wel wat producten. Heeft dit consequenties?
Je mag je werk als kapper niet uitoefenen omdat de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Je mag je klanten wel producten verkopen. Als je dat vanuit je salon doet, houd er rekening mee dat je geen werkzaamheden als kapper mag uitoefenen. Je hebt al snel de schijn tegen. Neem alle richtlijnen in je contact met klanten dan ook goed in acht.
Houd er wel rekening mee dat als je omzet maakt dit consequenties kan hebben voor de maatregelen, die nu gelden. Je moet dan denken aan een lagere vergoeding uit de NOW regeling en de TOZO regeling. Deze regelingen houden namelijk ook rekening met omzet welke nu wel gemaakt wordt.
 
Handige downloads
We hebben een aantal zaken helder voor jullie op een rij gezet in een download:

Liever een meer persoonlijke uitleg: bekijk ons filmpje hieronder!
 
O&O-fonds
Gezien de situatie in de branche, heeft het bestuur van het O&O-fonds Kappers besloten om het verzenden van de voorschotnota O&O-premie voor 2020 met een maand uit te stellen. Vóór half april overleggen sociale partners (ANKO en de bonden) en een delegatie van het O&O-bestuur of verder uitstel van het verzenden van de voorschotnota mogelijk is. De ANKO-vertegenwoordiging binnen het bestuur van het O&O-fonds zet alles op alles om de voorschotnota voor het betalen van O&O-premie voor 2020 zo laat mogelijk in het jaar aan werkgevers te versturen, zodat deze kosten niet of zo min mogelijk in deze extreem moeilijke tijd gemaakt hoeven te worden. 

Pensioenfonds
Voor vragen over pensioen en betaling pensioenpremie verwijzen we je graag naar het Pensioenfonds Kappers.

ANKO knokt mee voor coulance verhuurders
Door de verplichte sluiting hebben kappers geen inkomsten meer, maar hun lasten lopen door. Veel ondernemers bellen ons met vragen over hun huurlasten en deze zorgen begrijpen we. Gisteren heeft de ANKO, samen met veel andere branche- en belangenorganisaties een oproep gepubliceerd aan huurders en verhuurders om coulant met elkaar om te gaan in deze moeilijke tijden. Deze gezamenlijke branches vinden dat beide partijen elkaar juist nu moeten opzoeken zodat er passende oplossingen komen. Hier vind je de gezamenlijke steunoproep.