17 feb 2025 Veranderingen compensatie transitievergoeding: kleine(re) werkgevers ontzien

Heb je een werknemer in dienst die je na 2 jaar ziekte mag en ook wilt ontslaan? Dan moet je vaak een transitievergoeding betalen. Sinds 2020 konden alle werkgevers hiervoor een compensatie aanvragen. Je kreeg hiermee het geld van de wettelijk verschuldigde transitievergoeding terug dat je na het ontslag bij twee jaar ziekte aan een werknemer had betaald. Deze regeling gaat veranderen, als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen. Dat is geen goed nieuws voor alle werkgevers, maar gelukkig lijkt er een uitzondering te worden gemaakt voor kleine werkgevers.

Veranderingen compensatie transitievergoeding: kleine(re) werkgevers ontzien

Als het voorstel wordt aangenomen worden vanaf 1 juli 2026  niet alle werkgevers meer gecompenseerd voor de transitievergoeding. De compensatieregeling geldt dan alleen nog voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. Werkgevers met 25 of meer werknemers krijgen dan helaas geen compensatie meer.

De ANKO knokt al jaren voor vereenvoudiging van het ontslagrecht en compensatie van de transitievergoeding voor kleine ondernemers, ook om te voorkomen dat er sprake is van gedwongen ondernemerschap. Mede daardoor konden kleine werkgevers die de deuren van hun salon  sluiten door pensionering,  of overlijden, vanaf  1 januari 2021 een compensatie krijgen voor de transitievergoedingen die zij hebben moeten betalen aan ontslagen werknemers.

We zijn blij dat er ook nu weer - mede dankzij onze lobby – in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de ‘kleine(re) werkgevers’ worden ontzien bij de beperking van de tegemoetkoming van de transitievergoeding voor arbeidsongeschikte medewerkers.  We zijn natuurlijk niet blij dat dit voor grotere werkgevers niet meer geldt.

Wat gaat er precies veranderen?

Het kabinet heeft afgesproken dat er een wetsvoorstel wordt ingediend  waarin de Compensatieregeling Langdurige Arbeidsongeschiktheid vanaf 1 juli 2026 alleen nog geldt voor werkgevers met maximaal 25 werknemers. Uitgangspunt hierbij is dat middelgrote en grote werkgevers vaak genoeg geld hebben om de transitievergoeding bij ontslag zelf te betalen, dus zonder compensatie vanuit de overheid. Maar voor ‘kleinere’ werkgevers is het betalen van de transitievergoeding bij ontslag van een langdurige zieke naar verhouding een (te) grote kostenpost. Het vormt voor deze groep ondernemers dan ook een onevenredig risico.

Wanneer ben je een ‘kleine werkgever’?

Voor de definitie van 'kleine werkgevers' wordt gekeken naar de regels in de Wet Financiering Sociale Verzekeringen. De Belastingdienst deelt jaarlijks werkgevers in Nederland in als klein, middelgroot of groot en dat doen ze op basis van het loon dat deze werkgevers uitbetalen. Een werkgever wordt als klein beschouwd als het totale loon minder is dan 25 keer het gemiddelde premieplichtig loon. Het premieplichtig loon, ook wel premieloon genoemd, is de loonsom van een werkgever waarover premie werknemersverzekeringen moet worden afgedragen als onderdeel van ons sociale zekerheidsstelstel. Of een werkgever als 'klein' wordt gezien, wordt bepaald op het moment dat het opzegverbod na twee jaar ziekte eindigt.

Wat doet de ANKO?

Het wetsvoorstel om de compensatie van transitievergoedingen bij langdurige ziekte te beperken staat inmiddels online voor consultatie. Dit houdt in dat het wetsvoorstel dat er ligt, tijdelijk op een openbare website wordt geplaatst. Burgers, bedrijven en organisaties mogen in die periode hun mening over het wetsvoorstel geven. Dit proces heet internetconsultatie en helpt de overheid om feedback te verzamelen voordat een wet definitief wordt gemaakt. ANKO neemt op dit moment in overweging of zij feedback gaan geven.

Zodra er meer bekend is over de definitieve veranderingen in de wet, brengen we je weer op de hoogte.