20 okt 2022 Verhoging minimumloon gaat door, ANKO wil compensatie

Het wettelijk minimumloon (WML) stijgt vanaf volgend jaar met 10,15%. De ANKO snapt dat dit nodig is, maar accepteert niet dat werkgevers hiervoor niet worden gecompenseerd. Ondanks alle inspanningen van de ANKO is deze versnelde verhoging nu definitief. Dit komt hard aan in de kappersbranche en de ANKO geeft dan ook niet op: we blijven knokken voor compensatie van deze maatregel, o.a. in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland.

Verhoging minimumloon gaat door, ANKO wil compensatie

Helaas heeft de stijging van het WML gevolgen voor het loongebouw van de kappersbranche. Een aantal cao-lonen komt door de stijging onder het wettelijk minimum uit en dat is niet toegestaan. Hier vind je de nieuwe loontabellen die gelden vanaf 1 januari 2023, met daarbij aangegeven welke lonen wijzigen en hoger uitvallen dan de huidige cao-lonen.

Wat doet de ANKO?

Ondernemers in onze branche gingen al gebukt onder de hoge regeldruk en zijn zwaar getroffen door de corona-, energie- en inflatiecrisis. Deze extra WML-maatregel van de overheid komt hier nog bovenop. We brengen momenteel in kaart welk effect de verhoging van het WML op de branche en individuele ondernemers heeft. Met de resultaten van dit onderzoek willen we Den Haag overtuigen van de noodzaak van compensatie.

Lees hier waarom data belangrijk zijn voor onze lobby >