19 mrt 2020 Verwarring en onzekerheid in de kappersbranche: ANKO eist NU duidelijkheid voor kappers

Sinds een paar dagen beheerst één vraag de kappersbranche: kunnen salons open of moeten zij sluiten?

Het 1,5 meter advies van de overheid om het coronavirus te bestrijden leek op maandagmiddag 16 maart nog glashelder. Omdat niemand op die afstand kan knippen, konden we als brancheorganisatie alleen maar concluderen dat salons tijdelijk moesten sluiten. Om ondernemers, werknemers en klanten te beschermen, hebben we dit toen ook geadviseerd. En daarbij waren we ons terdege bewust van de dramatische economische consequenties van een dergelijk advies voor kleine ondernemers. We bleven bij de overheid dan ook gelijktijdig continu pleiten voor snelle en praktische steun- en noodmaatregelen.
 
Diezelfde avond nog werden we zeer pijnlijk verrast door het statement van de overheid dat ‘klanten gewoon naar de kapper kunnen’. Uiteraard kunnen we niet anders dan de overheidsrichtlijnen volgen en daardoor moesten we - met het schaamrood op onze kaken - ons advies bijstellen. Het advies werd: kappers kunnen open, maar met extra voorzorgsmaatregelen. En dit leidde tot veel verwarring, boosheid en vragen bij kappers.
 
Inmiddels is er al één ding bereikt: de overheid heeft een fors pakket steunmaatregelen afgekondigd, waar ook kleine ondernemers snel en praktisch mee geholpen zullen worden. We zijn aan het uitzoeken welke maatregelen er nu daadwerkelijk gaan gelden voor kappers en blijven knokken voor snelle, ruimhartige en praktische hulp. Maar op een aantal punten blijft de overheid, ondanks herhaaldelijk aandringen van de ANKO, onduidelijk. 
 
ANKO eist duidelijkheid
We hebben veel vragen, maar op onderstaande twee punten moet in ieder geval NU duidelijkheid komen:

  • De overheid adviseert om zoveel mogelijk 1,5 m afstand te bewaren tussen mensen. Blijft de overheid dan nog steeds bij het standpunt dat kappers gewoon open kunnen en dat het voor kappers en hun werknemers veilig is om te werken?
  • Als de overheid vasthoudt aan het standpunt dat klanten gewoon naar de kapper kunnen, mogen kappers die vrijwillig de salon sluiten dan toch gebruik maken van de Noodmaatregel overbrugging werkbehoud (voorheen regeling werktijdverkorting)? 

Vanochtend (19 maart) om 10 uur spreekt onze voorzitter Maurice Crusio voor de tweede keer met staatssecretaris Mona Keijzer, dit keer tijdens haar werkbezoek aan IJsselstein. Hij zal dan wederom aandringen op een snel en duidelijk antwoord  op onze vragen.
 
We begrijpen de frustratie, angst en verwarring die bij kappers leeft en we vinden het vreselijk dat we jullie nog steeds niet de zó vurig gewenste duidelijkheid kunnen geven. Weet dat we hier heel hard voor aan het knokken zijn.
 
Ook hebben we in de afgelopen dagen duizenden kappers en hun bezorgde familieleden gesproken aan de telefoon en vele emotionele verhalen gehoord en gelezen. We voelen met jullie mee in deze verwarrende en moeilijke tijden. We staan achter én naast jullie en zijn met man en macht voor jullie aan het werk.
 
Laten we onze frustratie over deze situatie niet richten op elkaar, of op kappers die in deze verwarrende tijden verschillende keuzes maken. De realiteit verandert voortdurend. Maar samen staan we sterker dan alleen, ook nu! Dus laten we elkaar steunen en niet afvallen.
 
Houd onze berichtgeving in de gaten. Zodra er meer bekend is, zullen we jullie informeren. We zijn alvast alle beschikbare informatie aan het verzamelen over de steun- en noodmaatregelen waarvan jullie gebruik kunnen maken. Ons steunpunt zal jullie helpen bij het aanvragen daarvan en andere praktische zaken.
 
Veel sterkte in deze moeilijke tijd!

Downloads

NOW regeling 3.0 (18-2-'21)

669 KB